Elfogadta a kormány: beszerzési- és létszámstop lesz a közintézményekben

2023. május 12. – 13:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta pénteki ülésén a kormány a költségvetési kiadások csökkentését előirányzó sürgősségi rendeletet, így korlátozzák bizonyos közintézmények dologi kiadásait és az üres állások betöltését is, írja Adrian Câciu pénzügyminiszter bejelentése alapján az Agerpres.

A tárcavezető közlése szerint a jogszabály néhány pontban módosult a közvitára bocsátott tervezethez képest.

Adrian Câciu elmondta, a rendelet szerint a hitelutalványozó közintézményeknek tíz százalékkal csökkenteniük kell a 2023-ra tervezett dologi kiadásaikat.

Ez a korlátozás nem terjed ki az egészségügyi és az oktatási intézményekre.

A jogszabály előírja, hogy közintézményeknek idén tilos lesz gépkocsikat, bútorzatot és irodafelszereléseket vásárolniuk, lízingelniük vagy bérelniük. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint kivételt képeznek azok a hatóságok, amelyek környezetkímélő gépkocsikat vásárolnak a roncsautóprogramon keresztül. Ugyanakkor megvásárolhatók azok a gépkocsik és bútorok, amelyek közbeszerzési eljárásának eredményét még a sürgősségi rendelet hatályba lépése előtt közzétették.

A rendelet szerint üres vagy átmenetileg megüresedett közalkalmazotti állások betöltésére kizárólag a kormány jóváhagyásával lehet versenyvizsgát vagy vizsgát hirdetni, a létszámstop kiterjed az egészségügyre és az oktatásra is.

Adrian Câciu elmondta, hogy a kormány törölte a rendelet tervezetéből az előírást, amely szerint a doktori címmel rendelkező állami alkalmazottak csak akkor jogosultak bérpótlékra, ha azon a területen dolgoznak, amelyen a tudományos fokozatukat szerezték. A döntést azzal magyarázta, hogy ezt a korlátozást a hatályban lévő közalkalmazotti bértörvény is tartalmazza.

Felére csökken a tanácsadók száma

A központi közigazgatásban dolgozó közjogi méltóságok tanácsadóinak száma jelenleg 900 fő, és a költségvetési kiadások csökkentését előirányzó sürgősségi rendelet előírásai következtében a felére csökken, közölte a pénteki kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter. Adrian Câciu újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy 900 tanácsadói állás egy része jelenleg is betöltetlen.

A pénzügyminiszter kijelentette, hogy az államapparátust valóban „karcsúsítani kell”, azonban nem a minisztériumok számának a csökkentése a költségvetési kiadások lefaragásának kulcsa.

Mint mondta, Romániának még a rendelkezésére állnak a 2014-20-as uniós költségvetési ciklus forrásai, és a prioritást a vissza nem térítendő európai támogatások 100 százalékos felhasználása kell hogy jelentse. Kifejtette, hogy szerinte a költségvetési kiadások csökkentése a Románia rendelkezésére álló hitelek és projektek okos kezelésén múlik.

Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy az új kormány megalakításakor elemezni fogják a minisztériumok számának csökkentését is, mivel nem árt az államapparátust karcsúsítani és a polgárközelibbé tenni.

A most elfogadott rendelettervezet indoklása szerint a kormány ezekkel az intézkedésekkel mintegy 5,33 milliárd lejt szeretne lefaragni az idei költségvetési hiányból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!