Az irodai bútorok beszerzésén és a tanácsosok számán is spórolna a pénzügyminisztérium

2023. május 9. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette hétfő este a pénzügyminisztérium az idei költségvetési kiadások csökkentését célzó sürgősségi rendelet tervezetét – számol be az Agerpres. A kormány az intézkedésektől az éves deficit 5,33 milliárd lejes lefaragását reméli.

A jogszabályjavaslat előírásai szerint az állami hatóságoknak és intézményeknek tíz százalékkal csökkenteniük kell a 2023-ra tervezett dologi kiadásaikat, emellett tilos lesz gépkocsikat, bútorzatot és irodafelszereléseket vásárolniuk, lízingelniük vagy bérelniük. Az idei első negyedévben a különböző javak és szolgáltatások beszerzésének költségei országosan meghaladták a 17 milliárd lejt – olvasható az intézkedés indoklásában.

A közszférában létszámstopot vezetnek be, azaz az üres állások versenyvizsga vagy vizsga útján történő betöltését ebben az évben felfüggesztik. A tervezet szerint kellően indokolt, kivételes esetekben, a kormány jóváhagyásával üres posztok betöltésére meg lehet hirdetni versenyvizsgát vagy vizsgát. Beölthetők ugyanakkor azok az állások, amelyek esetében a versenyvizsga írásbeli vagy gyakorlati részét a sürgősségi rendelet hatályba lépése előtt megtartották.

A tervezet szerint 2023-ban a hatóságok és intézmények vezetői határozzák meg, hogy a beosztottjaik közül kik végezzenek távmunkát és milyen időtartamra, nem szükséges ehhez a munkavállalók hozzájárulása.

A jogszabályjavaslat előírja azt is, hogy felére csökkentik a közjogi méltóságok – miniszterek, államtitkárok, prefektusok, államtitkári rangú intézményvezetők stb. – tanácsadóinak a számát, ugyanakkor egy tisztségviselő nem lehet tagja kettőnél több állami vállalat igazgatótanácsának.

A doktori címmel rendelkező állami alkalmazottak csak akkor lesznek jogosultak bérpótlékra, ha azon a területen dolgoznak, amelyen a tudományos fokozatukat szerezték, és ha a munkaköri leírásukban olyan feladatok szerepelnek, amelyek alapján havonta ellenőrizhető, hogy a tevékenységük milyen többlethasznot jelent – derül ki a rendelettervezetből.

A jogszabályjavaslat továbbá előírja a beszerzési lánc lerövidítését. Eszerint a kórházaknak, idősotthonoknak, laktanyáknak, iskolai étkezdéknek és minden más költségvetési intézménynek az élelmiszerek beszerzésénél a viszonteladók számát minimálisra csökkentve a helyi termékeket kell előnyben részesítenie.

A tervezet indoklása szerint a kormány ezekkel az intézkedésekkel mintegy 5,33 milliárd lejt szeretne lefaragni az idei költségvetési hiányból.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!