Az irodai bútorok beszerzésén és a tanácsosok számán is spórolna a pénzügyminisztérium

2023. május 9. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette hétfő este a pénzügyminisztérium az idei költségvetési kiadások csökkentését célzó sürgősségi rendelet tervezetét – számol be az Agerpres. A kormány az intézkedésektől az éves deficit 5,33 milliárd lejes lefaragását reméli.

A jogszabályjavaslat előírásai szerint az állami hatóságoknak és intézményeknek tíz százalékkal csökkenteniük kell a 2023-ra tervezett dologi kiadásaikat, emellett tilos lesz gépkocsikat, bútorzatot és irodafelszereléseket vásárolniuk, lízingelniük vagy bérelniük. Az idei első negyedévben a különböző javak és szolgáltatások beszerzésének költségei országosan meghaladták a 17 milliárd lejt – olvasható az intézkedés indoklásában.

A közszférában létszámstopot vezetnek be, azaz az üres állások versenyvizsga vagy vizsga útján történő betöltését ebben az évben felfüggesztik. A tervezet szerint kellően indokolt, kivételes esetekben, a kormány jóváhagyásával üres posztok betöltésére meg lehet hirdetni versenyvizsgát vagy vizsgát. Beölthetők ugyanakkor azok az állások, amelyek esetében a versenyvizsga írásbeli vagy gyakorlati részét a sürgősségi rendelet hatályba lépése előtt megtartották.

A tervezet szerint 2023-ban a hatóságok és intézmények vezetői határozzák meg, hogy a beosztottjaik közül kik végezzenek távmunkát és milyen időtartamra, nem szükséges ehhez a munkavállalók hozzájárulása.

A jogszabályjavaslat előírja azt is, hogy felére csökkentik a közjogi méltóságok – miniszterek, államtitkárok, prefektusok, államtitkári rangú intézményvezetők stb. – tanácsadóinak a számát, ugyanakkor egy tisztségviselő nem lehet tagja kettőnél több állami vállalat igazgatótanácsának.

A doktori címmel rendelkező állami alkalmazottak csak akkor lesznek jogosultak bérpótlékra, ha azon a területen dolgoznak, amelyen a tudományos fokozatukat szerezték, és ha a munkaköri leírásukban olyan feladatok szerepelnek, amelyek alapján havonta ellenőrizhető, hogy a tevékenységük milyen többlethasznot jelent – derül ki a rendelettervezetből.

A jogszabályjavaslat továbbá előírja a beszerzési lánc lerövidítését. Eszerint a kórházaknak, idősotthonoknak, laktanyáknak, iskolai étkezdéknek és minden más költségvetési intézménynek az élelmiszerek beszerzésénél a viszonteladók számát minimálisra csökkentve a helyi termékeket kell előnyben részesítenie.

A tervezet indoklása szerint a kormány ezekkel az intézkedésekkel mintegy 5,33 milliárd lejt szeretne lefaragni az idei költségvetési hiányból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!