Júniusban kezdődik a torockószentgyörgyi vár megerősítése

2023. május 11. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Júniusban elkezdődnek a torockószentgyörgyi vár megerősítésének kivitelezési munkálatai, valamint nyolc hagyományos házat, köztük Brassai Sámuel szülőházát is felújítják a faluban – idézi az MTI Deák Székely Szilárdot, Torockó polgármesterét. A községvezető elmondta, hogy az Európai Unió helyreállítási alapjából nyert támogatás révén a torockószentgyörgyi vár, a Toroczkay-Rudnyánszky-kúria és nyolc hagyományos falusi ház is megújul a közigazgatásilag Torockóhoz tartozó szomszédos településen.

Deák Székely Szilárd felidézte, hogy a községvezetés mintegy 2,2 millió eurós támogatást szerzett a vár felújítására az országos helyreállítási alapból (PNRR), jelenleg a tervezés zajlik, júniusban elkezdődhet a kivitelezés. A pályázat nem a vár újraépítését, hanem a várrom megerősítését, biztonságossá tételét írja elő. A vár még álló tornyát is megerősítik, belsejében csigalépőt, tetején kilátót alakítanak ki, ahonnan egyedi kilátás nyílik a falu fölé magasodó sziklatömbre, a Székelykőre. A falakon korlátokkal biztonságossá tett útvonalakat alakítanak ki.

A projektben a Toroczkay-Rudnyánszky-kúria felújítása is szerepel, ebben turisztikai látogatópont működik majd, valamint kiépítik a két látványosságot összekötő utat és egy parkolót is kialakítanak. A településen nyolc hagyományos házat is felújítanak a PNRR kulturális-turisztikai fejezete keretében nyert 571 ezer eurós támogatásból, többet között az unitárius parókia épületét, mely egyben Brassai Sámuel erdélyi polihisztor szülőháza. A házakat hagyományos eljárásokkal, eszközökkel állítják helyre.

A 2020-ban megválasztott RMDSZ-es polgármester elmondta: a község vezetése Torockó mellett igyekszik a szintén nagy turisztikai potenciállal rendelkező Torockószentgyörgyöt is fejleszteni. „A két falunak a turizmusból kell megélnie, nem látok más alternatívát számukra” – jelentette ki Deák Székely Szilárd, hozzátéve, hogy szintén pályázati pénzből szennyvízhálózatot fektetnek le, és felújítják a művelődési házat, míg Torockón a művelődési ház és az iskola is megújul, utóbbira energiatakarékossági céllal napelemeket is felszerelnek.

Az épített öröksége miatt Europa Nostra-díjjal kitüntetett, hungarikumként jegyzett Torockó az egyik leglátogatottabb erdélyi magyar település, a faluban több mint negyven panzió működik. A Székelykő lábainál fekvő község és a közigazgatásilag hozzá tartozó Torockószentgyörgy a dél-erdélyi Fehér megye kevés magyar többségű települése közé tartozik. A 2011-es népszámláláson a lakosság több mint 85 százaléka vallotta magát magyarnak, a Transtelex helyszíni riportban mutatta be, hogy az elöregedő község milyen gondokkal küzd.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!