Többszáz utcai automata defibrillátort helyeznek el Románia-szerte

2023. május 11. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan elkezdődik az utcai automata defibrillátorok első országos hálózatának kialakítása. A készülékkel bárki elsősegélyben részesítheti a szívmegállásban szenvedőket, közölte az Agerpressel Raed Arafat, a katasztrófavédelmi államtitkár.

Az Elsősegélypont. Légy életmentő! elnevezésű országos programban 376 defibrillátort helyeznek el forgalmas közterületeken. A Lidl Románia a szponzora az akciónak, több mint egymillió eurót adományozott erre a célra. Az összegből korszerű defibrillátorokat szerelnek fel a romániai városokban, oxigénadagoló, vérnyomásmérő és pulzoximéter is tartozik hozzájuk, és adatokat továbbítanak egy diszpécserszolgálatnak. Amikor a defibrillátor fedelét leveszik, automatikusan felhívja a 112-es segélyhívószámot, amelyen a diszpécserszolgálat orvosa jelentkezik, aki tanácsokkal látja el a készüléket kezelő személyt.

Már felszerelt és működő automata defibrilátor Kolozsváron – Fotó: Kolozsvári polgármesteri hivatal
Már felszerelt és működő automata defibrilátor Kolozsváron – Fotó: Kolozsvári polgármesteri hivatal



Eddig Bukarestben 54 utcai defibrillátort helyeztek el, számukat a fővárosban 80-ra növelik. Országosan összesen 376 készülék elhelyezését tervezik forgalmas helyeken: irodaépületekben, repülőtereken, vasútállomásokon, iskolákban és bevásárlóközpontokban.

Az automata készülékeket egyszerűségük miatt azok is tudják használni, akik nem tanultak elsősegélyt. Amikor beindítják a gépet román nyelvű hangüzenet, bizonyos ledek kigyúlása és ikonok segítségével jelzi, hogy mikor kell mellkaskompressziót csinálni és mikor kell elvenni a kezünket az áldozatról, hogy ne legyünk kontaktusban lennünk vele. Az automatikus defibrillátorok egyszerű és biztonságos eszközei annak, hogy az orvosi képzettséggel nem rendelkezők a szív- és légzésleállás esetén beavatkozhassanak, így a beteg még azelőtt újraéleszthető, hogy kiérkezne hozzá a mentőszolgálat.

Kolozsváron is már vannak ilyen készülékek, és a Linnify programfejlesztő csapata megalkotta a HelpMe elnevezésű, román nyelvű mobiltelefonos alkalmazást, amely tartalmaz egy térképet az összes kolozsvári elsősegélynyújtó defibrillátorral, hogy szükség esetén megkönnyítse a hozzáférést az eszközökhöz. A városban elhelyezett defibrillátorok elindításuk után teljesen automatikusan csinálnak mindent. Az elsősegélynyújtóknak csupán két elektródát kell ráragasztaniuk az áldozat mellkasára. Ezután, a gép körülbelül 5–6 másodperc alatt elvégez egy felmérést, hogy kiderüljön, szükség van-e az elektrosokkra, ezt követően pedig teljesen automatikusan feltölti a kondenzátorait, a kezelő panel közepén lévő piros szív elkezd villogni, és hangosan kéri, hogy nyomják meg a gombot.



Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!