Csoma Botondot verbális agresszió érte, Orban AUR-os támadóinak 3000 lejt kell fizetniük

2023. május 11. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi csendőrség azonosította és megbírságolta a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerdai tüntetésének négy részvevőjét, akik bántalmazták Ludovic Orban független parlamenti képviselőt, írja az Agerpres.

A bukaresti csendőrség csütörtöki közleménye szerint a négy személyt összesen 3000 lejre bírságolták meg a társadalmi együttélés, a közrend és köznyugalom elleni cselekedeteket szankcionáló 1991/61-es törvény alapján. A csendőrök továbbították az ügyészséghez az ügyet közrend elleni bűncselekmény gyanújával.

A második, verbálisan agresszált parlamenti képviselő, az RMDSZ-es Csoma Botond esetében a csendőrök egy elkövetőt azonosítottak, akit három tettért bírságoltak meg összesen 1500 lej értékben.

A csendőrök folytatják a vizsgálatokat a közrend és a társadalmi együttélés szabályai ellen vétő további személyek azonosítására.

Lucian Bode belügyminiszter szerint a tüntetésekre vonatkozó jogszabályok elavultak, és szigorítani kell őket, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatóinak erőszakos tüntetéseit megelőzzék, írja a Digi24.

Lucian Bode belügyminiszter azt mondta két parlamenti képviselő ellen elkövetett agresszió nyomán bűnügyi dosszié készül, miután a képviselők a rendőrséggel konzultálva, azt mondták, hogy fenntartják a jogot, hogy a törvényes határidőn belül bűnügyi feljelentést tegyenek. Ludovic Orban mellett Bode „Botondot” említette az AUR-os szimpatizánsok agressziójának áldozataként. Bode az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjére, Csoma Botondra gondolt, aki ellen verbális agressziót követtek el.

Szerinte sajnálatos, ami történt, de véleménye szerint a rendőri erők kifogástalanul cselekedtek, nem vitték túlzásba, és sikerült biztonságban tartaniuk a parlamentet. „Azok, akik erőszakra vetemedtek, meg fognak fizetni” – mondta Lucian Bode.

Úgy vélte meg kell erősíteni az államhatalmat, meg kell szigorítani a jogszabályokat ebben a tekintetben, modernizálni kell, hogy a rendvédelmi erők 2023-as paraméterek között tudjanak cselekedni, mert a csendőrség ma egy olyan törvény alapján működik, amely elavult.

„Teljesen normális dolog, hogy a békés tiltakozásnak jogi keretet biztosítunk, de amikor a tiltakozás erőszakossá válik, amikor valaki lőszerrel érkezik a tiltakozásra, amikor azzal a gondolattal és üzenetekkel érkeznek a tiltakozásra, hogy megtámadjanak egy méltóságot vagy ennek az országnak bármely polgárát, akkor a tiltakozás erőszakos, és ennek megfelelően kell szankcionálni” – mondta Bode a News.ro szerint.

Bode emlékeztetett arra, hogy a múltban, a miniszterelnökkel közösen már megpróbáltak változtatni a büntető törvénykönyvön, de megtámadták. Hogy a szerdai tüntetés erőszakos végkimenetel szerinte őket és a változtatás szükségességét igazolja.

A bukaresti csendőrség szerdán közölte, hogy az AUR-nak a parlament udvarán, illetve az épület előtt szervezett megmozdulása törvényellenes, és ezt a résztvevők tudomására is hozták, de a tüntetők nem hagyták el a helyszínt. A bukaresti csendőrség sajtóirodája közölte, 43 bírságot róttak ki összesen 50.000 lej értékben a nyilvános gyűlések megszervezését és megtartását szabályozó törvény alapján, illetve két esetben bírságoltak összesen 700 lejre közrend megzavarása miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!