Jelentős többséggel elfogadta a közoktatási törvény tervezetét a képviselőház

2023. május 10. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Első házként elfogadta szerdán a képviselőház a közoktatási törvény tervezetét. A legfontosabb módosítások a líceumi felvételit, a fegyelmi vétséget elkövető diákok szankcionálását érintik, továbbá a humán osztályban tanulók érettségizhetnek vallásból, a tanárképző líceumok pedig folytathatják a tanítók képzését, sorolta az Edupedu.ro oktatási szakportál. A törvénytervezetről döntő házként a szenátus szavaz majd.

A jogszabályjavaslat 191 támogató és 68 ellenszavazatot kapott, 11 képviselő tartózkodott a voksoláskor.

A szaktárcának az érdekelt partnerek közreműködésével sikerült egy kiszámítható intézkedéseket tartalmazó, koherens reformcsomagot kidolgoznia, amelyet a teljes kormánykoalíció felvállalt, idézte Ligia Deca minisztert az Agerpres.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) ugyanakkor bejelentette, hogy nem támogatja a tervezetet, és ellene szavaz.

A képviselőház oktatási bizottságának szociáldemokrata elnöke, Natalia Intotero ismertette az alsóházban elfogadott főbb módosító javaslatokat. Ezek közé sorolta azt, amelyik előírja, hogy 2030-ig valamennyi oktatási intézményben működnie kell orvosi és fogorvosi rendelőnek, hogy a szülők hozzájárulásával térfigyelő kamerákat szerelnének fel az osztálytermekbe, szigorodnak a fegyelmi vétséget elkövető tanulók és tanárok esetében alkalmazandó szankciók, és új biztonsági intézkedéseket ír elő a módosított törvénytervezet tűz, földrengés vagy balesetek esetére.

Közben a tanügyi szakszervezetek Bukarestben béremelésért vonultak utcára. „A romániai oktatási rendszernek minden támogatásra szüksége van. A tanárok mai tiltakozása is ezt támasztja alá. A szakszervezeti szövetségek képviselőivel folytatott tegnapi tárgyalásokon világossá tettük, hogy mi is ugyanazt akarjuk” – reagált a tüntetésre Ligia Deca.

A közoktatási törvény legfontosabb képviselőházban elfogadott módosításai:

  • a líceumi helyek 50 százalékára felvételit szerveznek azokban az intézményekben, amelyek ezt a lehetőséget választják
  • több részlet módosult az egyházak állásfoglalásának hatására: a vallás választható szaktantárgy lesz a humán profilú osztályokban, illetve kivették a tanárok kötelességei közül, hogy a sokszínűséget „oktatási erőforrásként” mutassák be
  • kivették azt a javaslatot, hogy a tanárok külön támogatást kapjanak akkor, ha vidéken vállalnak munkát, illetve lakbérre, valamint oktatási eszközök vásárlására
  • megtérítik az útiköltségét azoknak a tanároknak, akik a lakóhelyüktől eltérő településen oktatnak
  • az elítélt vagy szankcióban részesített pedagógusok nem lehetnek az iskolák vezetőtanácsának tagjai
  • a vezetőtanácsi döntéshez az eddigi kétharmados többség helyett egyszerű többség is elegendő lesz
  • a diákegyesületeket a tanügyminisztérium közreműködőiként először foglalták bele a törvény szövegébe
  • a mobiltelefonok használata a tanórák alatt tilos, és az általános iskolásoktól el is lehet kobozni az eszközt, és átadni a szülőknek, amennyiben ezt a szabályt megszegik
  • a várandós diáklányok és leányanyák számára garantálják az oktatáshoz való egyenlő, diszkriminációmentes hozzáférést
  • lehetővé válik a diákok kicsapása az iskolából
  • a tanárképző líceumok végzettjei öt évig vállalhatnak munkát a tanügyben helyettesítőként, a versenyvizsgához vagy véglegesítő vizsgához viszont felsőfokú diplomára lesz szükségük

A közoktatási törvény tervezete a következőkben a szenátus tanügyi bizottsága elé kerül, az itt elfogadott módosításokról döntő házként a szenátus szavaz. A képviselőház 189 támogató és 74 ellenszavazattal, valamint 10 tartózkodással elfogadta a felsőoktatási törvény tervezetét is, amely szintén a szenátus asztalára kerül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!