Visszakerült az oktatási törvény tervezetébe a diákok kizárásának lehetősége

2023. április 21. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a képviselőház tanügyi bizottsága a közoktatási törvény tervezetének azt a módosítását, hogy súlyos esetekben a diákok kizárhatók az iskolából, írta az Agerpres. A kormány által beterjesztett jogszabályjavaslat tiltotta a tanulók kizárását.

A bizottság ülésén elfogadott módosítás szerint a tanulók kizárása az iskolai fegyelem súlyos megsértése esetén lehetséges lesz. A javaslatot a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a nemzeti kisebbségek frakciója terjesztette be. A fegyelmi kihágást elkövető diákok kizárását egyébként a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége is javasolta, egyéb szigorú szankciók mellett.

A módosító indítvány szerint a diák kizárása csak olyan fegyelmi eljárás lefolytatása után rendelhető el, amelyik szavatolja a védelemhez és a fellebbezéshez való jogot.

A bizottsági ülésen résztvevő Ligia Deca tanügyminiszter utóbb a sajtónak elmagyarázta: a kizárás nem jelenti azt, hogy a gyerek nem iratkozhat át egy másik iskolába, miután megfelelő segítséget kap a viselkedésének korrekciójához. A tárcavezető érvei szerint ezt a szankciót más uniós országok oktatási rendszerében is alkalmazzák, és Romániában is szükséges a bevezetése, tekintettel az elmúlt hónapokban tapasztalt iskolai erőszakra.

Deca közlése szerint a közoktatási törvény végrehajtását szabályozó kormányhatározat előírásait figyelmbe véve dől majd el, hogy egy kizárt diákot beírathatnak-e még ugyanabban a tanévben, vagy meg kell várni a következő tanévet.

„Ez esetenként változni fog, a szakértők döntenek majd erről” – magyarázta.

A bizottság pénteken több más módosító javaslatot is elfogadott, többségüket a PSD képviselői terjesztették be.

Az egyik szerint az óvodák és bölcsődék legkevesebb 140 fős gyermeklétszámmal működhetnek majd, szemben a kormány tervezetében javasolt 150 fővel.

Vitát váltott ki a PSD-nek az a javaslata, hogy a törvény tegye lehetővé az otthonoktatást, de az ülésen jelen lévő Ligia Deca tanügyminiszter elutasította ezt az indítványt.

A képviselőház tanügyi szakbizottsága csütörtökön kezdte el a közoktatási törvény tervezetének cikkelyenkénti vitáját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!