A kiskorú anyák tanulási lehetőségét garantálja a közoktatási törvénytervezet új cikkelye

2023. április 24. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

A román állam garantálja a várandós diáklányok és leányanyák számára az oktatáshoz való egyenlő, diszkriminációmentes hozzáférést a képviselőház tanügyi bizottsága hétfői ülésén elfogadott új módosító javaslat értelmében, írja az Agerpres. A közoktatási törvény tervezetébe az is bekerült, hogy a korai anyaság megelőzését célzó felvilágosító programokat is szerveznek.

A cikkely – amelyet Ligia Deca tanügyminiszter olvasott fel a szakbizottságban – kimondja továbbá, hogy az oktatási intézmények kötelesek megfelelő intézkedéseket hozni a várandós tanulók és a leányanyák megbélyegzéssel és megkülönböztetéssel szembeni védelme érdekében, beleértve a biztonságos és befogadó tanulási környezet biztosítását.

A tervezet szerint az ebben a helyzetben levő diáklányok az igényeikhez szabott tanulmányi programban részesülnek, például online tanulási lehetőséget kínálnak nekik, hogy lehetővé tegyék számukra tanulmányaik folytatását.

Ezzel párhuzamosan az oktatási tárca az egészségügyi és a családügyi minisztériummal, valamint az önkormányzatokkal, egyházakkal és civil szervezetekkel együttműködve a nem kívánt terhesség és a korai anyaság megelőzését célzó felvilágosító programokat szervez a diákok körében. A programokat a tanulók életkorához és fejlettségi szintjéhez igazítják.

A várandós diáklányoknak és leányanyáknak emellett iskolai és pszichológiai tanácsadást biztosítanak, és kineveznek melléjük egy-egy felügyelő pedagógust, akinek kötelessége iskolai tanulmányaik teljes időtartama alatt felügyelni tanulmányi előmenetelüket, és oktatási intézkedésekre tesz javaslatot az érdekükben.

A várandós tanulóknak fenntartják az iskolai helyüket, és a tanév során bármikor visszatérhetnek az iskolába, ahová beiratkoztak. Ha a várandós vagy kismama diáklány anyagilag nem engedheti meg magának a tanórákon való részvételhez szükséges iskolai felszerelések, ruházat megvásárlását, akkor a jogszabályban meghatározott módszertannak megfelelően anyagi támogatásban részesül.

Egy 2022 decemberében közzétett felmérés szerint az Európai Unió területén élő 15 év alatti anyák 45 százaléka romániai. 2020-ben 731 15 év alatti lány szült az országban.

Egymillió diák kaphat egészséges ebédet

Amint azt a tanügyminisztérium már márciusban bejelentette, a 2023-2024-es tanévtől országos szinten bevezetik az egészséges étel programot, a korábbi meleg ebéd program kibővített változatát amelynek legalább egymillió kedvezményezettje lesz – az erről szóló módosító javaslatot is elfogadta hétfőn a képviselőház tanügyi bizottsága.

A módosító indítvány értelmében a programot közösen ülteti gyakorlatba az oktatási és a mezőgazdasági minisztérium egy kormányhatározat alapján, amelyet az új tanügyi törvény hatályba lépésétől számított hat hónapon belül kell elfogadnia a kabinetnek.

A programban részt vevő tanintézeteket az oktatási miniszter rendeletében megszabott kritériumok alapján válogatják ki – írja elő a módosító javaslat.

Az egészséges étel programot részben állami költségvetésből, részben uniós támogatásokból finanszírozzák. A helyi hatóságoknak jogukban áll bővíteni a kedvezményezettek körét, biztosítva a finanszírozást a listára felvett tanintézetek számára – áll az elfogadott módosító javaslatban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!