Precedens értékű döntés: két nagyváradi ügyvéd bebizonyította, hogy a háziállat érző lény, nem vagyontárgy

2023. május 10. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Két nagyváradi ügyvédnek sikerült bizonyítania a bíróságon, hogy a háziállat érzelmekkel rendelkező élőlény, nem pedig vagyontárgy. Cristian Rusu és Claudia Romocea szerint, akik egy nőt képviseltek egy válóperben, aktualizálni kell a jogszabályokat, hogy megváltozzon a társállatok megítélése, írja a G4Media. A két ügyvéd állítja, hogy a háziállatokat többé nem lehet élettelen tárgyaknak tekinteni, melyeket egyszerű vagyontárgyként kezelhetnek tulajdonosaik.

Az eljárás során azzal érveltek, hogy a gazdikat és az állatokat erős érzelmi szálak kötik egymáshoz, gyakran családtagnak tekintik őket és ilyen módon is bánnak velük. Sok esetben éppen ezért mindkét fél szeretné megszerezni a kizárólagos felügyeleti jogot.

A kérdés egy Köröskisjenőben lefolyt válási eljárás során került terítékre, melyben egy kiskutya elhelyezése is szerepelt. Ennek során sikerült bizonyítaniuk az említett ügyvédeknek, hogy az állat felügyeleti jogát a gyermekekéhez hasonló feltételek mellett kell megállapítani.

Cristian Rusu ügyvéd szerint a döntés nemcsak Romániában, de európai szinten is precedens értékűnek számít. Egyébként volt példa hasonló esetekre, több országban is változtattak már a jogszabályokon, így a válópereknél a háziállatokat már nem tárgyakként kezelik. Rámutatott, Alaszkában, New Yorkban és Kaliforniában már változtattak a törvénykezésen, ugyanakkor más országokban is elindult a folyamat.

Megemlítette Spanyolországot, ahol tavaly óta a háziállatokat a válóperekben már nem ingóságoknak, hanem „érzelmekkel rendelkező élőlényeknek” tekintik. A bírák ezért figyelembe veszik az állat érdekeit és jólétét, és meghatározzák a felügyeleti jogot (kizárólagos vagy alternatív), a látogatási rendet, a felelősséget és a gondozás szabályait is. Hozzátette, bár nyilvánvaló, hogy a társállatok nem tárgyak, a román jogrend alapján a válás során megítélésük nem különbözik egy székétől vagy egy kocsiétól.

„Néhány elszigetelt franciaországi és spanyolországi döntéstől eltekintve az európai jogrendszerek nem ismerik el, hogy a háziállatoknak más elbírálás járna, mint bármely más ingóságnak. Így az ügyvédi irodánk által elért ítélet nemcsak Romániában, hanem az európai joggyakorlatban is fontos, irányadó döntésnek számít” – mondta Cristian Rusu ügyvéd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!