Precedens értékű döntés: két nagyváradi ügyvéd bebizonyította, hogy a háziállat érző lény, nem vagyontárgy

2023. május 10. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Két nagyváradi ügyvédnek sikerült bizonyítania a bíróságon, hogy a háziállat érzelmekkel rendelkező élőlény, nem pedig vagyontárgy. Cristian Rusu és Claudia Romocea szerint, akik egy nőt képviseltek egy válóperben, aktualizálni kell a jogszabályokat, hogy megváltozzon a társállatok megítélése, írja a G4Media. A két ügyvéd állítja, hogy a háziállatokat többé nem lehet élettelen tárgyaknak tekinteni, melyeket egyszerű vagyontárgyként kezelhetnek tulajdonosaik.

Az eljárás során azzal érveltek, hogy a gazdikat és az állatokat erős érzelmi szálak kötik egymáshoz, gyakran családtagnak tekintik őket és ilyen módon is bánnak velük. Sok esetben éppen ezért mindkét fél szeretné megszerezni a kizárólagos felügyeleti jogot.

A kérdés egy Köröskisjenőben lefolyt válási eljárás során került terítékre, melyben egy kiskutya elhelyezése is szerepelt. Ennek során sikerült bizonyítaniuk az említett ügyvédeknek, hogy az állat felügyeleti jogát a gyermekekéhez hasonló feltételek mellett kell megállapítani.

Cristian Rusu ügyvéd szerint a döntés nemcsak Romániában, de európai szinten is precedens értékűnek számít. Egyébként volt példa hasonló esetekre, több országban is változtattak már a jogszabályokon, így a válópereknél a háziállatokat már nem tárgyakként kezelik. Rámutatott, Alaszkában, New Yorkban és Kaliforniában már változtattak a törvénykezésen, ugyanakkor más országokban is elindult a folyamat.

Megemlítette Spanyolországot, ahol tavaly óta a háziállatokat a válóperekben már nem ingóságoknak, hanem „érzelmekkel rendelkező élőlényeknek” tekintik. A bírák ezért figyelembe veszik az állat érdekeit és jólétét, és meghatározzák a felügyeleti jogot (kizárólagos vagy alternatív), a látogatási rendet, a felelősséget és a gondozás szabályait is. Hozzátette, bár nyilvánvaló, hogy a társállatok nem tárgyak, a román jogrend alapján a válás során megítélésük nem különbözik egy székétől vagy egy kocsiétól.

„Néhány elszigetelt franciaországi és spanyolországi döntéstől eltekintve az európai jogrendszerek nem ismerik el, hogy a háziállatoknak más elbírálás járna, mint bármely más ingóságnak. Így az ügyvédi irodánk által elért ítélet nemcsak Romániában, hanem az európai joggyakorlatban is fontos, irányadó döntésnek számít” – mondta Cristian Rusu ügyvéd.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!