Tiltakoznak a zöldségtermesztők, azt mondják, nem siettetik vegyszerekkel az érést

2023. május 9. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Nem siettetik vegyszerekkel a melegházi zöldségeik érését – állítják kedden kiadott közleményükben a Buzău megyei Glodeanu Sărat község zöldségtermesztői.

Az ország egyik legjelentősebb zöldségtermesztő vidékének lakói azt követően fordultak a nyilvánossághoz, hogy a Buzău megyei rendőrség a napokban közölte: két férfit gyanúsít azzal, hogy Romániában tilos, mérgező vegyszerrel kezelt zöldségeket árusítottak. A nyomozáshoz közel álló források szerint a két férfi Glodeanu Sărat-i.

A település polgármestere, Neculai Stoica megbeszélést tartott a környék zöldségtermesztőivel, majd kedden közleményben jelentették ki, hogy melegházaikban érlelt zöldségeik megfelelnek az élelmiszer-biztonsági követelményeknek.

A közleményben leszögezik, a Glodeanu Sărat községhez tartozó négy faluban több százan termesztenek zöldséget, mind becsületes és lelkiismeretes emberek, több évtizede termesztett zöldségeik pedig egészségesek és jó minőségűek. A termesztők azt írják, zöldségeik minőségének bizonyítéka, hogy közismert élelmiszer-kereskedésekkel állnak szerződéses viszonyban, ami azt jelenti, hogy a termés laboratóriumilag ellenőrzött.

„A zöldségek túlzott kezelésére vonatkozó állítások megalapozatlanok, az illetékes hatóságok nem mutattak ki ilyen eseteket a zöldségek vizsgálatakor. Glodeanu Sărat zöldségeit, különösen a paradicsomot, a fogyasztók mindig is nagyra értékelték, mert nagyon keresettek, ízletesek és egészségesek” – olvasható a község polgármestere által közzétett dokumentumban.

A közleményben leszögezik, Glodeanu Sărat zöldségtermesztői nem használnak vegyszert az érési folyamat felgyorsítására. Ezen a vidéken három-négy hét alatt érik be a paradicsom, ezért egyelőre még nem is indult be a forgalmuk.

„Nagyon igyekszünk, hogy minél tisztább termék kerüljön tőlünk az emberek asztalára. Az én farmomon semmiféle vegyszert nem használunk, és még 50-60 általam ismert személy hasonlóan jár el. Bárki elvégezheti az analíziseket, mi becsületesen végezzük a munkánkat” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Claudiu Breazu, a Glodeanu Sărat zöldségtermesztő szövetkezet elnöke.

A hatósági ellenőrzés után Vlad Mircea Pufu liberális párti szenátor online petíciót indított Teszteljék a piaci zöldségeket és gyümölcsöket! (Testaţi legumele şi fructele din pieţe!) címmel. A PNL Buzău megyei szenátora így akarja kieszközölni a helyi hatóságoknál, hogy gyorstesztek révén állapítsák meg, hogy a piacokon kapható gyümölcsök és zöldségek veszélyesek-e a fogyasztók egészségére.

Vlad Pufu szenátor azt írja a petícióban, az utóbbi években a lakosság elkezdett áttérni a hazai zöldségek fogyasztására, abban a hiszemben, hogy azok egészségesebbek. 'Vajon tényleg egészségesebbek? Ez egy legitim kérdés, mióta a rendőrség lefülelt két zöldségtermesztőt Glodeanu Săratban, akik Romániában tiltott mérgező anyagokat használtak a zöldségek gyorsabb érése érdekében' – olvasható a petícióban, amely hozzáteszi, a piacokon túl kevés zöldséget tesztelnek, és mire a laboratóriumi eredmény megérkezik, a terméket rég megvásárolták és el is fogyasztották a vevők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!