A piaci zöldségek és gyümölcsök rendszeres tesztelését kérik, hogy a hazai termelők túlzott vegyszerhasználatát visszaszorítsák

2023. május 8. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Online petíciót indított egy liberális párti szenátor Teszteljék a piaci zöldségeket és gyümölcsöket! címmel. A PNL Buzău megyei szenátora így akarja kieszközölni a helyi hatóságoknál, hogy gyorstesztek révén állapítsák meg, a piacokon kapható gyümölcsök és zöldségek veszélyesek-e a fogyasztók egészségére nézve.

Az Agerpres arról ír, hogy kezdeményezés előzménye, hogy a Buzău megyei rendőrség kiderítette, hogy Glodeanu Sărat községben a megengedettnél nagyobb koncentrációjú oldattal permetezték be a zöldségeket; a gazdák így akarták elérni a melegházakban termesztett zöldségek gyorsított beérését.

Miután a melegházakban érlelt zöldségek beértek, hipermarketekkel szerződésben álló nagybani kereskedőknek adták el azokat. Megtörtént, hogy ezek a zöldségek a hipermarketek biorészlegére kerültek. A mezőgazdasági miniszter ennek kapcsán azt nyilatkozta, a mezőgazdasági termékeket nehéz ellenőrizni, amikor bekerülnek a kereskedelmi hálózatba, ezért a termesztőnél kell ellenőrizni azokat.

Petre Daea hozzátette, minden romániai termesztőt monitorozni fognak, és aki tiltott szereket használ, vagy mesterséges úton próbálja elérni a termés gyorsabb beérését, attól megvonják az állami támogatást. Ugyanakkor a Buzău megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság is bejelentette, hogy az eredetileg június elsejétől tervezett piaci ellenőrzéseket két héttel korábban kezdi, mivel a mérgezett oldattal permetezett zöldségek bekerültek a kereskedelmi forgalomba.

Vlad Pufu szenátor azt írja a petícióban, az utóbbi években a lakosság elkezdett áttérni a hazai zöldségek fogyasztására, abban a hiszemben, hogy azok egészségesebbek.

„Vajon tényleg egészségesebbek? Ez egy legitim kérdés, mióta a rendőrség lefülelte a két zöldségtermesztőt, akik Romániában tiltott mérgező anyagokat használtak a zöldségek gyorsabb érése érdekében” – olvasható a petícióban, amely hozzáteszi, a piacokon túl kevés zöldséget tesztelnek, és mire a laboratóriumi eredmény megérkezik, a terméket rég megvásárolták és el is fogyasztották a vevők.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!