A piaci zöldségek és gyümölcsök rendszeres tesztelését kérik, hogy a hazai termelők túlzott vegyszerhasználatát visszaszorítsák

2023. május 8. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Online petíciót indított egy liberális párti szenátor Teszteljék a piaci zöldségeket és gyümölcsöket! címmel. A PNL Buzău megyei szenátora így akarja kieszközölni a helyi hatóságoknál, hogy gyorstesztek révén állapítsák meg, a piacokon kapható gyümölcsök és zöldségek veszélyesek-e a fogyasztók egészségére nézve.

Az Agerpres arról ír, hogy kezdeményezés előzménye, hogy a Buzău megyei rendőrség kiderítette, hogy Glodeanu Sărat községben a megengedettnél nagyobb koncentrációjú oldattal permetezték be a zöldségeket; a gazdák így akarták elérni a melegházakban termesztett zöldségek gyorsított beérését.

Miután a melegházakban érlelt zöldségek beértek, hipermarketekkel szerződésben álló nagybani kereskedőknek adták el azokat. Megtörtént, hogy ezek a zöldségek a hipermarketek biorészlegére kerültek. A mezőgazdasági miniszter ennek kapcsán azt nyilatkozta, a mezőgazdasági termékeket nehéz ellenőrizni, amikor bekerülnek a kereskedelmi hálózatba, ezért a termesztőnél kell ellenőrizni azokat.

Petre Daea hozzátette, minden romániai termesztőt monitorozni fognak, és aki tiltott szereket használ, vagy mesterséges úton próbálja elérni a termés gyorsabb beérését, attól megvonják az állami támogatást. Ugyanakkor a Buzău megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság is bejelentette, hogy az eredetileg június elsejétől tervezett piaci ellenőrzéseket két héttel korábban kezdi, mivel a mérgezett oldattal permetezett zöldségek bekerültek a kereskedelmi forgalomba.

Vlad Pufu szenátor azt írja a petícióban, az utóbbi években a lakosság elkezdett áttérni a hazai zöldségek fogyasztására, abban a hiszemben, hogy azok egészségesebbek.

„Vajon tényleg egészségesebbek? Ez egy legitim kérdés, mióta a rendőrség lefülelte a két zöldségtermesztőt, akik Romániában tiltott mérgező anyagokat használtak a zöldségek gyorsabb érése érdekében” – olvasható a petícióban, amely hozzáteszi, a piacokon túl kevés zöldséget tesztelnek, és mire a laboratóriumi eredmény megérkezik, a terméket rég megvásárolták és el is fogyasztották a vevők.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!