Ciucă és Kelemen szerint is folytatódik a koalíciós kormányzás, és az RMDSZ megtartja a tárcáit

2023. május 9. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

Formálisan az RMDSZ-hez tartozó minisztériumok egyikét sem igényelte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a kormányváltás küszöbén zajló egyeztetéseken – jelentette ki kedden egy bukaresti rendezvényen Nicolae Ciucă kormányfő.

A PNL elnökétől azt kérdezték az újságírók, hogy a liberálisok szeretnék-e átvenni a Tánczos Barna vezette környezetvédelmi tárcát. Kommentáltatták vele Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőnek azt a kijelentését is, miszerint az RMDSZ kiléphet a kormányból, ha elveszíti ezt a minisztériumot.

Válaszában Ciucă úgy fogalmazott: a PNL szándéka a kormányzás folytonosságának és a politikai stabilitásnak a biztosítása. „Szeretném hangsúlyozni, hogy mind a koalíciós partnerekkel, mind az ország hatóságainak képviselőivel és a nagykövetségek képviselőivel folytatott megbeszéléseken és a kétoldalú találkozókon azt kérdezik tőlünk, miként fogjuk biztosítani Románia kormányzását. És én mindenkinek azt válaszolom, hogy felelősségteljes kormányzást fogunk biztosítani” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, miszerint a PNL hivatalosan bejelentette-e azt az igényét, hogy átvenné az RMDSZ-hez tartozó minisztériumok valamelyikét, Ciucă kijelentette: a liberálisok részéről semmilyen „formális” lépés nem történt ebben az ügyben.

A PNL elnöki tisztségét betöltő miniszterelnök kifejtette, „hivatalos” alatt jómaga azt érti, hogy formálisan aláírtak egy iratot a PNL-nek erről az igényéről.

„Nem történt hivatalos megkeresés, jelenleg nincsenek döntéshez vezető tárgyalások. (...) Vannak viták egyik vagy másik hipotézis értelmezéséről. Kérem, bízzanak abban, hogy a lehető legfelelősségteljesebb módon járunk el, és mindent megteszünk azért, hogy május végén megtörténjen a kormányváltás” – fogalmazott a PNL elnöke.

Arra a kérdésre, hogyan kommentálja az RMDSZ esetleges kilépését a kormányból, Ciucă azt válaszolta: a kilépés a koalíció minden egyes tagjának önálló döntése. Hozzátette, pártjának az RMDSZ-szel és a PSD-vel együtt kell megtalálnia a megoldást a korábbi megállapodásuk folytatására. „Ez a megállapodás nem valamelyik pártról vagy egy-két emberről szól. Hanem az ország iránti felelősségérzetről” – mondta Ciucă. Rámutatott arra is, hogy nem okoz gondot a kormány tevékenységében a miniszterelnök-váltás előkészítése.

Kelemen Hunor a PSD elnökével, Marcel Ciolacuval folytatott keddi megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy a RMDSZ továbbra is megtarthatja a minisztériumait.

„A megállapodást tiszteletben tartjuk, és nem kommentáljuk ezeket a találgatásokat. Ha figyelték a nyilatkozataimat, láthatják, hogy február óta ugyanazt mondom – van egy aláírt megállapodásunk, és tiszteletben fogjuk tartani. Ciucă és Ciolacu urak nyilatkozatai után, valamint a PSD vezetőjével való találkozó után arra a következtetésre jutottam, hogy a megállapodást tiszteletben fogják tartani” – idézi Kelemen Hunor nyilatkozatát az Adevărul.

A PSD elnöke azt mondta a találkozó után, hogy a többi kormánypárttal együtt szeretnék folytatni a megkezdett utat, és a koalíciós vezető megállapodtak, hogy tiszteletben tartják a vállaltakat.

„A koalíció társelnökeként annyit mondhatok, hogy van egy megállapodásunk. Ezt a megállapodást tiszteletben fogjuk tartani. Jelenleg ez a megállapodás nem módosul” – jelentette ki a PSD vezetője.

Később Ionuț Stroe, a PNL szóvivője is azt mondta, hogy nem szeretnék elvenni az RMDSZ-től a tárcájukat. „ Világossá tettük, hogy a jelenlegi politikai egyenletben és koalícióban a kormányzás folyamatosságát akarjuk. Azt szeretnénk, hogy az RMDSZ a koalíció része maradjon, és őszintén mondom, hogy semmilyen körülmények között nem kértük őket arra, hogy mondjanak le egyetlen tárcáról is” – jelentette ki a PNL szóvivője.

Az RMDSZ képviselőinek vezetője, Csoma Botond hétfőn este nyilatkozta azt, hogy igaz a hír, miszerint a PNL a hónap végén esedékes miniszterelnöki rotációban a jelenleg Tánczos Barna által vezetett környezetvédelmi minisztériumot át akarja venni. A kialakult helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!