Kivizsgálás indul az igazságszolgáltatási tanács alelnöke ellen, aki rendőröket fenyegetett meg, ő viszont azt állítja, provokálták

2023. május 8. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Közlekedési rendőrök állították meg Daniel Horodniceanut, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács alelnökét egy Iaşi megyei községben, mert nem jelezte előzési szándékát. A rendőrök közölték vele, hogy szabálysértést követett el, és figyelmeztetésben részesítették. Ezt követően nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyben Horodniceanu – aki korábban a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyésze volt – azt kérdezi az őt megállító rendészektől, tudják-e, hogy kicsoda ő, és azzal fenyegeti meg őket, hogy felveszi a kapcsolatot feletteseivel.

„Daniel Horodniceanu főügyész vagyok a Szervezett Bűnözéstől. Nem ismer engem?” – kérdezte az ügyész agresszívan a személyi igazolványát és hajtási jogosítványát elkérő rendőrtől. „Nem ismerem” – válaszolta az. „Hogyhogy nem ismer? Hová való ön, Vaslui-ból vagy Iaşi-ból?” – kérdezte az ügyész, és megtagadta a kért igazolványok átadását, mondva, hogy ő az ügyészi igazolványát adja oda.

A rendőr mindeközben nyugodtan és udvariasan közölte, hogy azért lett feltartóztatva, mert nem tartotta be az előírt követési távolságot, jelzés nélkül előzött, és túlhaladta a megengedett felső sebességhatárt. Azt is hozzátette, hogy nem bírságolja meg, csak figyelmeztetni akarta a szabálysértésekre. Az ügyész azonban nem tágított, és azt hangoztatta, beszélni fog a rendőrök főnökével, Gîtlan rendőrkapitánnyal.

Miután a videofelvétel nyilvánosságra került, Daniel Horodniceanu sajtónyilatkozatot tett közzé, amelyben kijelentette, hogy nem követett el semmiféle közúti szabálytalanságot, és hogy az őt megállító két rendőr ismerte őt, és egy megrendezett jelenet volt, amellyel őt célozták meg, a felvételt pedig megvágták, és kontextusból kiragadva mondatait úgy állították be, mintha nyomást gyakorolna a rendőrökre és visszaélne hatalmával.

Az Igazságügyi Felügyelet közölte, hogy a sajtóban megjelent felvételek nyomán hivatalból kivizsgálja az ügyet. Az ügyben megszólalt Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter is, aki szerint helytelen volt Horodniceanu fellépése az őt megállító rendőrökkel szemben, de fontos, hogy belátta, hibázott, és sajnálja az esetet.

Arra a kérdésre, hogy Daniel Horodniceanu esetleg szankcióban részesülhet a történtek miatt, Predoiu leszögezte, hogy ennek megítélése a CSM hatáskörébe tartozik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!