Idegen nyelveket és magyart is taníttatna a nagyváradi rendőröknek egy helyi képviselő

2023. május 8. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

A nyelvtanulást ajánlotta a helyi rendőrség figyelmébe egy nagyváradi önkormányzati képviselő, aki szerint tűrhetetlen, hogy a határmenti város rendőrei kizárólag románul tudnak. Szabó József a Transtelex érdeklődésére elmondta: egy április végi gyűlésen hallgatta a hatósági beszámolót, ekkor javasolta, hogy a képzési programjukba vegyék be a nyelvtanulást is.

„Agyondicsérték most is a saját tevékenységüket, ahogy szokták, a képzési modul bemutatása után viszont javasoltam, hogy a nyelvtanulást is vegyék be a programba. Nem kérem, hogy felsőfokon beszéljenek, de jó lenne, ha egy világnyelvet ismernének valamennyire és a magyart is alapfokon” – magyarázta. Szabó két friss élménnyel is alátámasztotta az érvelését.

A beszámolója szerint tanúja volt, amint egy – egyébként öt nyelven beszélő – lengyel turista nem boldogult a parkolási díj kifizetésével, mivel a szabályzat kizárólag román nyelven van kifüggesztve, ráadásul a rendőr, akitől segítséget kért, szintén csak románul tudott kommunikálni. „Elbeszéltek egymás mellett, bármennyire is képzett volt a turista. Rendkívül kényelmetlen volt számomra a helyzet, ezért inkább kifizettem a parkolójegyet helyette” – tette hozzá.

A képviselő felidézett még egy esetet, amikor egy közméltóságot bírságoltak meg, amiért egy építési területen parkolt. „A belvárosban folyamatosak a munkálatok, dolgoztak a Gozsdu líceum melletti kis utcában is, de nem jelölték ki táblával, ráadásul el sem tudták magyarázni, miért bírságoltak. Az illető kifizette a büntetést, tehát nem károsult a városkassza, de nagyon kellemetlen élmény volt, hogy a rendőrök nem tudták érdemben elmagyarázni, hogy milyen vétséget követett el, egyébként másokhoz hasonlóan” – fejtegette.

A képviselő nem árulta el, kiről van szó, arra hivatkozva, hogy nem rendelkezik erre felhatalmazással, az Ebihoreanul helyi portál viszont úgy tudja, Debrecen egyik alpolgármesterét, Puskás Istvánt bírságolták meg, aki egy hivatalos megbeszélésre érkezett Nagyváradra.

Kérdésünkre, hogy tett-e le határozati javaslatot a rendőrök nyelvtanulását illetően, Szabó József kifejtette, az volt a benyomása, hogy annyira kellemetlen helyzetbe kerültek a rendőrök képviselői a hozzászólása nyomán, hogy bevezetik a kért oktatási modult maguktól is. Hozzátette: amennyiben nem teszik ezt meg, visszatér a problémára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!