Meghekkelték az oktatási minisztérium oldalát, a támadók az oktatási rendszer csapnivaló minősége ellen tiltakoznak

2023. május 8. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Eredeti hír

Hekkerek támadták meg a román oktatási minisztérium honlapját, és hátrahagyott üzenetükben keményen bírálják az oktatási rendszert, amely szerintük idejétmúlt, nehézkes, tele van sok fölösleges tantárggyal. Az oldal működését lebénító támadásra az első órákban semmiféle reakció nem érkezett a minisztérium részéről, majd, miután eltűnt a hekkerek szövege, megjelent egy beállított üzenet, mely szerint az oldal karbantartás alatt áll. Később az oktatási tárca egy közleményben mindenkit megnyugtatott, hogy nincs semmi vész.

„A román oktatási rendszer nagyon rossz, amely egyáltalán semmi hasznosat nem tanít, csak haszontalan információk halmazának elsajátítását követelik a diákoktól. Kit hibáztathatunk? A tanárokat? Szó sem lehet róla, ők butábbak, mint a diákok. Az, hogy elfogadják, hogy alacsony fizetésért dolgozzanak egy még rosszabb környezetben, mutatja az intelligenciaszintjüket, ami nem túl magas” – állt a hackerek által hagyott üzenetben.

A támadók továbbá arra buzdítják a diákokat, hogy ne járjanak órákra, mert az „időpocsékolás”.

„Kedves diákok, ne foglalkozzatok többet az iskolával, időpocsékolás. Amit az iskolában 10 év alatt megtanultok, azt 10 hónap alatt ingyen megtanulhatjátok a YouTube-on. A kormány elhitette veletek, hogy ha nincs felsőfokú végzettségetek, akkor hülyék vagytok és alacsony bért kaptok, de még hülyébbek vagytok, mert hisztek nekik és hallgatnak rátok” – olvasható az oktatási minisztérium honlapján közzétett üzenetben.

Az oktatási minisztérium sajtóközleményt adott ki a kibertámadást követően, amelyben kitér arra, hogy az edu.ro oldal csak nyilvános adatokat és az állampolgároknak szóló információkat tartalmaz, bizalmas adatok nem kerültek veszélybe.

„Az informatikai szakemberek azon dolgoznak, hogy megszilárdítsák a honlap infrastruktúráját, és a lehető leghamarabb újra működőképessé tegyék. A sebezhetőségek felmérése, elszigetelése és orvoslása folyamatban van. A biztonsági ellenőrzési intézkedések befejezéséig a weboldal offline üzemmódban marad” – tette hozzá az oktatási minisztérium közleménye.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!