Felmérés: Románia első helyen áll az EU-ban az alkoholfogyasztás tekintetében

2023. május 8. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Románia az első helyen áll az Európai Unióban az alkoholfogyasztás tekintetében. Sajnos a romániai lakosság a magas só- és cukortartalmú ételeknek is a nagy kedvelői közé tartozik, ezért a felnőttek kétharmada túlsúlyos. A szakértők szerint az aggasztó adatok fő oka a megelőző egészségpolitika hiánya.

A Politikai és Közigazgatási Tudományok Nemzeti Főiskolájának (SNSPA) jelentése szerint egy átlagember évente 11 liter alkoholt fogyaszt. Ugyanebből a jelentésből kiderül, hogy a romániai felnőttek mintegy 58%-ának súlyproblémái vannak. „Ennek egyik oka a társadalmi-gazdasági helyzet is, ami növeli ezt az alkoholfogyasztási arányt és az egészségtelen termékeket” – magyarázta egy interjúalany a Digi24 tévécsatornán.

Nicoleta Pauliuc liberális politikus szerint a polgárokat meg kellene győzni arról, hogy nem egészséges a túlzott alkoholfogyasztás, és ránevelni arra, hogy egészségükkel kapcsolatosan helyes magatartást tanúsítsanak. „Nem mindig az az egészséges, amit megszoktunk, és napi rendszerességgel fogyasztunk” – mondta.

„A lakosság több mint 80 százaléka, aki elmúlt 14 éves, ha felülvizsgálná életvitelét, azt találná, hogy vagy már függő, vagy nagyon gyorsan halad a függőség irányába. A sóvárgás mögött depresszió, szorongás, családi és szociális problémák állnak. Amikor az ember egyre mélyebbre kerül egy függőségben, valójában egy olyan életprobléma elől bújik el, amit valahogyan megpróbál elkerülni” – magyarázta Constantin Cornea pszichológus a Digi24-nek.

A statisztikák azt is mutatják, hogy egy román évente 30 kilogramm cukrot fogyaszt el. Ennek egyik magyarázata, hogy az emberek nem olvassák el a megvásárolt termékek címkéjét. Ha megtennék, rájönnének, hogy szinte minden feldolgozott élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot. Diana Loreta Păun, a Közegészségügyi Minisztérium elnöki tanácsadója szerint az egészségtelen táplálkozás, beleértve az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztást, a magas cukor- és sófogyasztást, a dohányzás és a légszennyezés a fő tényezők, amelyek Románia növekvő halálozási arányához vezettek.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a romániai halálesetek több mint felét a túlzott alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás hatásai okozzák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!