Felmérés: Románia első helyen áll az EU-ban az alkoholfogyasztás tekintetében

2023. május 8. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Románia az első helyen áll az Európai Unióban az alkoholfogyasztás tekintetében. Sajnos a romániai lakosság a magas só- és cukortartalmú ételeknek is a nagy kedvelői közé tartozik, ezért a felnőttek kétharmada túlsúlyos. A szakértők szerint az aggasztó adatok fő oka a megelőző egészségpolitika hiánya.

A Politikai és Közigazgatási Tudományok Nemzeti Főiskolájának (SNSPA) jelentése szerint egy átlagember évente 11 liter alkoholt fogyaszt. Ugyanebből a jelentésből kiderül, hogy a romániai felnőttek mintegy 58%-ának súlyproblémái vannak. „Ennek egyik oka a társadalmi-gazdasági helyzet is, ami növeli ezt az alkoholfogyasztási arányt és az egészségtelen termékeket” – magyarázta egy interjúalany a Digi24 tévécsatornán.

Nicoleta Pauliuc liberális politikus szerint a polgárokat meg kellene győzni arról, hogy nem egészséges a túlzott alkoholfogyasztás, és ránevelni arra, hogy egészségükkel kapcsolatosan helyes magatartást tanúsítsanak. „Nem mindig az az egészséges, amit megszoktunk, és napi rendszerességgel fogyasztunk” – mondta.

„A lakosság több mint 80 százaléka, aki elmúlt 14 éves, ha felülvizsgálná életvitelét, azt találná, hogy vagy már függő, vagy nagyon gyorsan halad a függőség irányába. A sóvárgás mögött depresszió, szorongás, családi és szociális problémák állnak. Amikor az ember egyre mélyebbre kerül egy függőségben, valójában egy olyan életprobléma elől bújik el, amit valahogyan megpróbál elkerülni” – magyarázta Constantin Cornea pszichológus a Digi24-nek.

A statisztikák azt is mutatják, hogy egy román évente 30 kilogramm cukrot fogyaszt el. Ennek egyik magyarázata, hogy az emberek nem olvassák el a megvásárolt termékek címkéjét. Ha megtennék, rájönnének, hogy szinte minden feldolgozott élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot. Diana Loreta Păun, a Közegészségügyi Minisztérium elnöki tanácsadója szerint az egészségtelen táplálkozás, beleértve az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztást, a magas cukor- és sófogyasztást, a dohányzás és a légszennyezés a fő tényezők, amelyek Románia növekvő halálozási arányához vezettek.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a romániai halálesetek több mint felét a túlzott alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás hatásai okozzák.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!