Az uniós polgárok kétharmada nem rendelkezik elegendő információval a zsidók történelméről, szokásairól

2023. május 3. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós polgárok kétharmada állítja azt, hogy nem rendelkezik elegendő információval a zsidók történelméről, szokásairól és hagyományairól – jelentette ki kedden Margaritis Schinas, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős alelnöke.

Az Agerpres közlése szerint, Schinas kedden az antiszemitizmus elleni küzdelem jegyében és az európai zsidó élet előmozdítása érdekében kidolgozott stratégia gyakorlatba ültetésével foglalkozó európai uniós munkacsoport negyedik ülésének hivatalos megnyitóján vett részt, amit a román kormány az Európai Bizottsággal együttműködve, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének támogatásával szervez Bukarestben.

Elmondása szerint, fontos, hogy a munkacsoport a tagállamokban is aktív legyen, mert az antiszemitizmus elleni harcot nem lehet kizárólag Brüsszelből megnyerni. Margaritis Schinas üdvözölte ugyanakkor Románia kezdeményezését, hogy az ukrán és a moldovai zsidó közösségek képviselői is vegyenek részt a munkacsoport bukaresti ülésén.

Az EB alelnöke kifejtette, hogy 2024-ben figyelemfelkeltő kampányt fognak indítani ebben a témában, és bizakodását fejezte ki, hogy a bukaresti megbeszélések lendületet adnak majd a tagállamok nemzeti stratégiáinak kidolgozásához. Hozzátette, hogy eddig 14 tagállam dolgozott ki nemzeti stratégiát az antiszemitizmus elleni küzdelemről és az európai zsidó élet előmozdításáról, és reméli, hogy az év végéig a többi tagállam is megteszi ezt a lépést. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló erőfeszítések nem állhatnak meg az Európai Unió határainál.

Az EB alelnöke emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság kezdeményezte a holokauszttal kapcsolatos helyszínek hálózatának kiépítését a kontinensen.

Románia elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelemben

Románia szilárdan és megingathatatlanul elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelem és a holokauszt emlékének megőrzése iránt, és nem ismer kompromisszumot ezen a téren – jelentette ki a keddi megnyitón Nicolae Ciucă miniszterelnök.Beszédében hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus Európában és az egész világon előre törőben van. Ciucă szerint az európai kontinens zsidó közösségei teljes mértékben érzik e fejlemények hatását.

Nicolae Ciucă rámutatott arra is, hogy Oroszország Ukrajna elleni illegális, törvénytelen és ki nem provokált katonai agressziója a holokauszttorzítás, a történelmi revizionizmus és az államilag támogatott félretájékoztatás új mintáit mutatja.

Elmondása szerint folyamatban van a romániai zsidóság és a holokauszt történetét bemutató múzeum megnyitása; ezt a projektet az Elie Wiesel nemzeti holokausztkutató intézet koordinálja, és célkitűzésként szerepel az országos helyreállítási tervben (PNRR).

„Közös erőfeszítéseink célja megvédeni azokat az értékeket és elveket, amelyekre Európa épül: az emberi jogokat, a demokráciát, az egyenlőséget, a polgári szabadságjogok tiszteletben tartását. A félretájékoztatással, gyűlöletbeszéddel, radikalizálódással, diszkriminációval és antiszemitizmussal szembeni társadalmi ellenálló képesség kiépítéséhez többirányú megközelítésre és a három fő szereplő – az állam, a civil társadalom és a tudományos közeg – közötti erős partnerségre van szükség” – szögezte még le Nicolae Ciucă.


Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!