A Covid-járvány óta kevesebben oltatják be a gyereküket, megnőtt a kanyarós esetek száma

2023. május 2. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül 10 százalékkal kevesebben adatják be a gyereküknek az oltásokat a Covid-járvány óta, írja az UNICEF jelentése alapján a Euronews. A portál szerint a kanyarós megbetegedések száma 2022-ben megduplázódott az előző évhez képest. Szakmai szervezetek szerint 2021-ben az újszülötteknek alig több mint a fele volt beoltva kanyaró ellen. Kolozs megyében már ki is alakult egy gócpont, Adriana Pistol egészségügyi államtitkár szerint ez „egy olyan közösséget érint, mely elutasítja a vakcinákat”.

A hatóságok szerint február óta itt 101 esetet vettek jegyzőkönyvbe, 94 gyerek nem volt beoltva közülük. Már a kanyaró terjedésének kezdetén próbálkoztak az oltással, de mindössze 15 gyereknek sikerült beadni.

Az orvosok szerint az egyetlen módja a kanyaró elleni védekezésnek a vakcina bevétele. A maximális védettségi szintet két oltással lehet biztosítani, melyből az elsőt a gyerek 10 és 18 hónapos kora között, a másodikat egy hónappal később ajánlott bevenni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!