Csoma Botond: Az RMDSZ sosem ellenezte Románia területi átszervezését, de azt alaposan elő kell készíteni

2023. április 27. – 16:44

Csoma Botond: Az RMDSZ sosem ellenezte Románia területi átszervezését, de azt alaposan elő kell készíteni
Csoma Botond – Fotó: Csoma Botond Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ elutasítja George Simion AUR-elnök kijelentését, amellyel „etnikai terroristának” nevezte a szövetséget, és azzal vádolta, hogy ellenszegül a helyi közigazgatás hatékonyabbá tételét célzó kezdeményezéseknek, írta az Agerpres.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Csoma Botond a hírügynökségnek csütörtökön kijelentette, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) etnikai terrorizmusra vonatkozó vádjai teljesen alaptalanok, maga Simion sem tudta érvekkel alátámasztani kijelentését. A párt újabb kisiklása ismét azt bizonyítja, hogy „az AUR egy sovén és ostoba politikai alakulat” – mondta.

Csoma hozzátette, az RMDSZ sosem ellenezte az ország területi átszervezését, Romániában azonban eddig csak „általános kijelentések” hangzottak el a témáról, márpedig egy ilyen intézkedést alapos és mélyreható elemzésnek kell megelőznie.

A szövetség képviselőházi frakcióvezetője hangsúlyozta, nem ez az első alkalom, amikor az AUR támadást intéz a romániai magyarok és az RMDSZ ellen. Szerinte a választások közeledtével vélhetően még gyakoribbak lesznek az ilyen „soviniszta megnyilvánulások”, mert az AUR-nak nincs koherens kormányprogramja, nincsenek ötletei, képtelen lenne kormányozni az országot. „És amikor nincs véleményed, és nem tudod, mi a teendő, ilyen stílusú támadásokkal állsz elő” – tette hozzá Csoma.

George Simion szerdai sajtótájékoztatóján „etnikai terroristának” nevezte az RMDSZ-t, amely szerinte ellenszegül a helyi közigazgatás hatékonyabbá tételét célzó kezdeményezéseknek, és egy autonóm régió kialakítására törekszik az ország közepén.

„Világosan kijelentjük, hogy ellenezzük Románia regionalizálását, de hatékonyabb közigazgatásra van szükség. Az RMDSZ a legszebb álmaiban se gondolja, hogy lesz majd egy saját régiójuk Románián belül!” – fogalmazott.

Az ellenzéki alakulat elnöke hozzátette, a települések összevonását már nemcsak az AUR, hanem a gazdasági szféra képviselői is követelik, a jelenlegi koalíció azonban ezt nem képes véghezvinni. „Majd megtesszük mi, az intézkedést belefoglaltuk a kormányprogramunkba” – jelentette ki.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!