Csoma Botond: Az RMDSZ sosem ellenezte Románia területi átszervezését, de azt alaposan elő kell készíteni

2023. április 27. – 16:44

Csoma Botond: Az RMDSZ sosem ellenezte Románia területi átszervezését, de azt alaposan elő kell készíteni
Csoma Botond – Fotó: Csoma Botond Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ elutasítja George Simion AUR-elnök kijelentését, amellyel „etnikai terroristának” nevezte a szövetséget, és azzal vádolta, hogy ellenszegül a helyi közigazgatás hatékonyabbá tételét célzó kezdeményezéseknek, írta az Agerpres.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Csoma Botond a hírügynökségnek csütörtökön kijelentette, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) etnikai terrorizmusra vonatkozó vádjai teljesen alaptalanok, maga Simion sem tudta érvekkel alátámasztani kijelentését. A párt újabb kisiklása ismét azt bizonyítja, hogy „az AUR egy sovén és ostoba politikai alakulat” – mondta.

Csoma hozzátette, az RMDSZ sosem ellenezte az ország területi átszervezését, Romániában azonban eddig csak „általános kijelentések” hangzottak el a témáról, márpedig egy ilyen intézkedést alapos és mélyreható elemzésnek kell megelőznie.

A szövetség képviselőházi frakcióvezetője hangsúlyozta, nem ez az első alkalom, amikor az AUR támadást intéz a romániai magyarok és az RMDSZ ellen. Szerinte a választások közeledtével vélhetően még gyakoribbak lesznek az ilyen „soviniszta megnyilvánulások”, mert az AUR-nak nincs koherens kormányprogramja, nincsenek ötletei, képtelen lenne kormányozni az országot. „És amikor nincs véleményed, és nem tudod, mi a teendő, ilyen stílusú támadásokkal állsz elő” – tette hozzá Csoma.

George Simion szerdai sajtótájékoztatóján „etnikai terroristának” nevezte az RMDSZ-t, amely szerinte ellenszegül a helyi közigazgatás hatékonyabbá tételét célzó kezdeményezéseknek, és egy autonóm régió kialakítására törekszik az ország közepén.

„Világosan kijelentjük, hogy ellenezzük Románia regionalizálását, de hatékonyabb közigazgatásra van szükség. Az RMDSZ a legszebb álmaiban se gondolja, hogy lesz majd egy saját régiójuk Románián belül!” – fogalmazott.

Az ellenzéki alakulat elnöke hozzátette, a települések összevonását már nemcsak az AUR, hanem a gazdasági szféra képviselői is követelik, a jelenlegi koalíció azonban ezt nem képes véghezvinni. „Majd megtesszük mi, az intézkedést belefoglaltuk a kormányprogramunkba” – jelentette ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!