George Simion szerint az RMDSZ akadályozza Románia közigazgatási átszervezését

2023. április 26. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ akadályozza a helyi közigazgatás hatékonyabbá tételét – jelentette ki szerdán a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke az Agerpres szerint.

George Simion sajtótájékoztatóján „etnikai terroristának” nevezte az RMDSZ-t, amely ellenszegül a helyi közigazgatás hatékonyabbá tételét célzó kezdeményezéseknek, és egy autonóm régió kialakítására törekszik az ország közepén.

„Világosan kijelentjük, hogy ellenezzük Románia regionalizálását, de hatékonyabb közigazgatásra van szükség. Az RMDSZ a legszebb álmaiban se gondolja, hogy lesz majd egy saját régiójuk Románián belül!” – fogalmazott.

Az ellenzéki alakulat elnöke hozzátette, a települések összevonását már nemcsak az AUR, hanem a gazdasági szféra képviselői is követelik, a jelenlegi koalíció azonban ezt nem képes véghezvinni. „Majd megtesszük mi, az intézkedést belefoglaltuk a kormányprogramunkba” – nyomatékosította.

Klaus Iohannis államfő korábban említést tett a területi reform szükségességéről, de mindeddig sem kormányzati, sem parlamenti kezdeményezés nem történt erre. A 2021-es népszámlálás adatai alapján készült elemzés szerint a romániai községeknek csupán 12 százaléka, a városoknak pedig valamivel több mint 50 százaléka őrizné meg közigazgatási státuszát, ha holnap megtörténne az ország területi-közigazgatási átszervezése.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!