Kegyelmet kapott a terrorizmusért elítélt Budaházy, akinek szabadulásáért Böjte Csaba gyerekeket imádkoztatott

2023. április 27. – 21:29

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke kegyelmet adott Budaházy Györgynek, akit március 9-én jogerősen 6 év fegyházbüntetésre ítéltek terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt.

„A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet” – olvasható a Sándor-palota csütörtök este kiadott közleményében, amelyről többek között a Telex is írt.

„Budaházy Gyuriék szabadok végre! A köztársasági elnök kegyelemben részesítette őket! Nem az ítéletet törölte, de felfüggesztette, így az összes hazafi végre szabad ember!” – erősítette meg a híreket Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

Talán olvasóink is emlékeznek, nem is olyan régen még Böjte Csaba ferences rendi szerzetes imádkozott öt kislánnyal együtt azért, hogy Budaházy György és társai kiszabaduljanak a börtönből. Ezt egy Youtube-ra feltöltött videón is látni lehetett, a felvételt sajnos törölték azután, ahogy az egész magyar sajtó írt róla.

Az atya ekkor egy bibliai idézetet is mondott: „börtönben voltam és meglátogattatokidézte Máté evangéliumát Böjte, aki szerint a börtönbe nemcsak fizikailag, de imádsággal is el lehet látogatni. Arról is beszélt, hogy Romániában is több tízezer ember ül börtönben. Vannak közöttük olyanok, akik ártatlanul ülnek, és vannak, akik hibát követtek el. Azt viszont határozottan állította, hogy Budaházy „bácsi” és „az ő baráti köre” ártatlanul ülnek.

A Telex emlékeztetett: 2022 márciusában a Fővárosi Törvényszék terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon tizenhét év börtönre ítélte Budaházy Györgyöt. Több másik vádlottat is tíz évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek (a másodrendűt például 14, a harmadrendűt 15 év fegyházra), de volt olyan is a vádlottak között, aki megúszta másfél év felfüggesztett börtönnel. Másodfokon végül Budaházy és több más vádlott büntetését is jelentősen lecsökkentették.

Budaházyék ellen rengeteg vádpontot emeltek, a lényegesebbek közé tartozik, hogy 2007 és 2009 között sorozatban követtek el Molotov-koktélos támadásokat, robbantásos, illetve lőfegyveres merényleteket az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodái és korabeli vezető politikusok lakóingatlanjai ellen, felgyújtottak több melegbárt és egy bankautomatát is.

Böjte Csaba magyarázatként azt nyilatkozta az RTL Klub megkeresésére, hogy ő tulajdonképpen azokra a gyerekekre gondolt, „akik otthon vannak és szenvednek egy ilyen ítélet miatt. Úgy gondolom, hogy nagyböjt idején különösen jó, ha imádkozunk az elítéltekért”.

„Tudom, hogy fellebbeztek, hogy folyik a tárgyalás továbbra is, hátha olyan ítélet születik, aminek semmi köze nincs a politikához”- tette hozzá. A gyermekek jelenlétét pedig azzal magyarázta, hogy náluk is „sok gyermek rokona van börtönben, és nagyon nehezen viselik, hogy nincs mellettük az apukájuk vagy az anyukájuk.”

Böjte ezután kifejtette, apja is ült börtönben, aki szabadulása után elhunyt, évekkel később pedig a román állam bocsánatot kért tőle és húgától, illetve kárpótlást is kaptak „azért, mert úgy gondolták, hogy mégsem volt jogerős az az ítélet, és mert politikai háttere volt az ügynek” – fejtegette Böjte.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!