Böjte Csaba azért imádkoztatott gyerekeket, hogy a terrorizmusért elítélt Budaházyékat hazaengedjék

2023. április 3. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Videót posztolt a Youtube-on Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, amelyen az látható, hogy öt kislánynak beszél, majd közösen imádkoznak. Az atya azt magyarázta, hogy a börtönben ülő Budaházy György és társai ártatlanok, majd együtt imádkoznak a terrorizmusért elítélt férfi szabadulásáért, szúrta ki a 444.hu. Frissítés: a videó időközben már elérhetetlenné vált.

Az atya bibliai idézetet is hozott az alkalomra: „börtönben voltam és meglátogattatokidézte Máté evangéliumát Böjte, aki szerint a börtönbe nemcsak fizikailag, de imádsággal is el lehet látogatni. Arról is beszélt, hogy Romániában is több tízezer ember ül börtönben. Vannak közöttük olyanok, akik ártatlanul ülnek, és vannak, akik hibát követtek el. Azt viszont határozottan állította, hogy Budaházy „bácsi” és „az ő baráti köre” ártatlanul ülnek.

A 444.hu emlékeztet, Budaházyék ügyében március 9-án hozott jogerős, másodfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla, amiben a Böjte szerint ártatlan bácsit hat évre ítélték terrorizmus miatt.

Budaházy és társai 2007 és 2009 között sorozatban követtek el Molotov-koktélos támadásokat, robbantásos, illetve lőfegyveres merényleteket az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodái és korabeli vezető politikusok lakóingatlanjai ellen, felgyújtottak két melegbárt és egy bankautomatát.

Azért beszélt Budaházy ártatlanságáról, mert az ő apja is költő volt, kapott is hét évet Ceaușescu alatt egy verse miatt -

idézi Böjte nyilatkozatát a Telex. A szerzetes eredetileg az RTL Klubnak nyilatkozott arról, hogy az ő édesapja le is ülte a büntetés nagy részét, és szabadulása után rövidesen elhunyt, évekkel később pedig a román állam bocsánatot kért Böjtétől és húgától, illetve kárpótlást is kaptak „azért, mert úgy gondolták, hogy mégsem volt jogerős az az ítélet, és mert politikai háttere volt az ügynek”, fejtegette Böjte.

„Tudom, hogy fellebbeztek, hogy folyik a tárgyalás továbbra is, hátha olyan ítélet születik, aminek semmi köze nincs a politikához”, tette hozzá. A gyermekek jelenlétét pedig azzal magyarázta, hogy náluk is „sok gyermek rokona van börtönben, és nagyon nehezen viselik, hogy nincs mellettük az apukájuk vagy az anyukájuk.”

Böjte ezután arról beszélt, amúgy is rendszeresen imádkozik a börtönben lévő emberekért, mert „mintegy 20 ezer elítélt van Magyarországon börtönben. Nagyon keveset beszélünk róluk, pedig meg kellene tennünk mindent annak érdekében, hogy a fiatalokat felkészítsük arra, hogy elkerüljenek egy ilyen jellegű találkozást”. Az RTL arról is megkérdezte Böjtét, miből gondolja, hogy Budaházy ártatlan, amire a szerzetes azt mondta,

„lehet, hogy ez egy elhamarkodott magánvélemény volt, de nem akarok vele senkit befolyásolni. Túl nagy a politikai háttér ennél az ügynél ahhoz, hogy valós ítélet szülessen. Az én apámat is jogszerűen ítélték el, törvényesen. De eltelt 50 év, és úgy gondolták, hogy mégsem volt az annyira törvényes.”

Böjte végül arról is beszélt, hogy Jézus is „a szenvedő, börtönben ülő emberekkel azonosította magát (…), értük valamilyen szinten imádkozni szerintem keresztény kötelességünk”. Hogy a korábban Youtube-on elérhető, majd hétfő délutánra az oldalról letörölt videó miért tűnt el, arra Böjte azt mondta:

ő nem szeret senkivel veszekedni, ha másoknak más a véleménye, azt ő elfogadja.


Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!