A tanulók azt szeretnék, ha kikerülne a közoktatási törvényből a diákok kizárására vonatkozó előírás

2023. április 26. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Tanulók Országos Tanácsa (CNE) arra kéri a szenátus tanügyi bizottságát, hogy a közoktatási törvény tervezetének felsőházi megvitatásakor törölje a jogszabályjavaslatból a diákok kizárására vonatkozó előírást, írja az Agerpres.

Szerdai állásfoglalásában a diákszervezet riasztónak nevezte a képviselőház tanügyi bizottságában elfogadott módosító indítványt, amely szerint a gyerekek súlyos fegyelmi vétség esetén kizárhatók az iskolából. Emlékeztettek arra, hogy ezt az előírást eredetileg az oktatási minisztérium sem támogatta. „Az oktatásban a változásnak fejlődést kell jelentenie. Hogyan lehetséges ez, ha korlátozzuk az oktatáshoz való hozzáférést, és nem kínálunk esélyt a rehabilitációra?” – olvasható a közleményben.

A CNE szerint azon túl, hogy alkotmányellenes, a tanulók kizárásának lehetősége csak súlyosbítja az iskolaelhagyás jelenségét. „A diákoknak szükségük van mentorálásra, útmutatásra, tanácsadásra, támogatásra, amit csak az órákon való részvétel biztosíthat. A néhány napos időszakokra történő kizárás, ahogyan azt javasolták, a hiányzások számának jelentős növekedését is jelentené” – utalt a közlemény arra, hogy a képviselőház tanügyi bizottságában elfogadott módosító indítvány szerint lehetséges lesz a tanulói jogviszony korlátozott idejű felfüggesztése is.

A diákszervezet leszögezte: az iskolai erőszak ellen nem a tanulók kizárásával kell fellépni, ezeket az eseteket pszichopedagógiai és szociális szempontból kell egyenként kivizsgálni.

A tanulók kizárásának a lehetőségét a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a nemzeti kisebbségek frakciója terjesztette be. A fegyelmi kihágást elkövető diákok kizárását egyébként a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége is javasolta, egyéb szigorú szankciók mellett.

Ligia Deca tanügyminiszter a módosítás elfogadásakor azt nyilatkozta, a kizárás nem jelenti azt, hogy a gyerek nem iratkozhat át egy másik iskolába, miután megfelelő segítséget kap a viselkedésének korrekciójához. A tárcavezető érvei szerint ezt a szankciót más uniós országok oktatási rendszerében is alkalmazzák, és Romániában is szükséges a bevezetése, tekintettel az elmúlt hónapokban tapasztalt iskolai erőszakra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!