Kicsapással és bezárással, a szülők bírságolásával fegyelmezne a tanügyi szakszervezet

2023. április 11. – 19:17

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorú szankciók bevezetését javasolta a fegyelmi kihágást elkövető tanulók kezelésére a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke a képviselőház tanügyi bizottságában kedden megtartott vitán. A javaslatok között a kizárás visszavezetése, a javítóintézetek újraalapítása és a szülők megbírságolása is szerepelt.

Az Edupedu.ro szerint Marius Nistor szakszervezeti elnök hat javaslatot tett az elmúlt időszakban történt súlyos iskolai incidensek nyomán a közoktatási törvény vitáján. Mint mondta, az iskola olyan intézmény, amely szabályok alapján működik. „Normálisnak tűnik számomra, hogy a közoktatási törvénytervezetnek kötelezettségeket és szankciókat is meg kell állapítania azok számára, akik nem értik meg, hogy tiszteletben kell tartaniuk az együttélés szabályait egy oktatási intézményben és természetesen az egész társadalomban” – fogalmazott.

A szakszervezeti szövetség lehetséges szankcióként javasolta az időszakos vagy végleges kizárás visszavezetését, a közmunkát, az iskolai fogvatartást órák után egy pedagógus felügyelete alatt, a javítóintézetek újraalapítását, a magaviseleti jegy beleszámítását a líceumi felvételi-, illetve érettségi átlagba.

Emellett javasolták, hogy minden iskolában hozzanak létre tanácsadói funkciót, tegyék lehetővé a szülők megbírságolását, alkalmazzanak biztonsági őröket, akik szükség esetén átvizsgálhatják a diákok táskáját, tegyék kötelezővé a biztonsági kamerák használatát, és tiltsák be a mobiltelefonok használatát a tanórák és szünetek teljes időtartama alatt.

A tanügyminiszter nem tartja rossz ötletnek az időszakos kizárást

A javaslatokra reagálva Ligia Deca tanügyminiszter azt mondta, „nem tartja rossz ötletnek”, hogy a bántalmazó tanulókat 3-5 napra kizárják a tanórákról, de csak akkor, ha emellett tanácsadásban is részesülnek, írta az Agerpres.

Arra a kérdésre, hogyan vélekedik arról a javaslatról, hogy a magaviseleti jegyet számítsák be az érettségi átlagba, Deca azt mondta, ha ezzel az érintett diák oktatáshoz való jogát korlátozzák, akkor alkotmányossági problémák merülnek fel. „Ezt a jogászokkal közösen kell kielemeznünk” – tette hozzá.

Azt is megkérdezték tőle, támogatná-e az osztálytermek bekamerázását, valamint azt, hogy a kamerák óra közben is működjenek. Ligia Deca erre azt felelte, erre már van példa, és bizonyos esetekben fel is használták a felvételeket. „Ez egy olyan intézkedés lehet, amely megelőzheti az antiszociális cselekedeteket(...) Persze, csak egyes arra felhatalmazott személyek férhetnének hozzá a felvételekhez. Ez szerintem is megoldás lehet” – mondta.

A tanügyminiszter ugyanakkor nem tartja járható útnak az 1989 előtti javítóintézetekhez hasonló intézmények létrehozását. Emlékeztetett, hogy léteznek ugyan különleges oktatási központok, de azokba csak bírósági ítélettel helyezhető át valaki. „Az elmúlt évtizedekben megtapasztalhattuk, hogy sokkal hatékonyabb módszerek vannak a tanulók rehabilitálására” – tette hozzá Ligia Deca.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!