Náci jelképpel fújtak le egy magyar címert ábrázoló falképet Kolozsváron

2023. április 25. – 15:37

Náci jelképpel fújtak le egy magyar címert ábrázoló falképet Kolozsváron
Náci jelképet és a Romania feliratot fújták rá az egykori magyar királyi dohánybolt cégérére, Kolozsváron – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A hitleri Németország címerére emlékeztető, Romania felirattal ellátott jelképet fújtak fel fekete festékkel egy magyar királyi dohánybolt egykori cégérére Kolozsvár központjában.

Az Eötvös (Konstanca) utcai sarokház tulajdonosai a felújításkor úgy döntöttek, hogy nem festik le a vakolat alól előbukkant, megkopott falképet. Ezen a Magyar Királyság címere és az „MK Dohány, szivar és só áruda” felirat látható, nemrég azonban kiegészült a birodalmi sassal. Az egykori dohánybolt cégérének megrongálását a Szabadság napilap egyik olvasója vette észre.

A felfestett jelkép a náci Németország címeréről ismerős, jobbra néző sasból, az ortodox keresztből és a Romania feliratból áll.

„Hitler tisztelete és a vasgárda ideológia nem múlt el Romániában. Második ifjúságát éli. A neonáci, neolegionárius mozgalom egyre erősödik Romániában. Most azonban nem a zsidókat, hanem a magyar kisebbséget célozza” – kommentálta a történteket Marchiș Cristian influenszer, akivel nemrég a nagykárolyi Kölcsey-szobornál kialakul etnikai feszültségről beszélgettünk.

A Szabadság úgy tudja, eddig senki sem tett feljelentést a rendőrségen és a regionális műemlékvédő bizottságot sem értesítették a rongálásról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!