Náci jelképpel fújtak le egy magyar címert ábrázoló falképet Kolozsváron

2023. április 25. – 15:37

Náci jelképpel fújtak le egy magyar címert ábrázoló falképet Kolozsváron
Náci jelképet és a Romania feliratot fújták rá az egykori magyar királyi dohánybolt cégérére, Kolozsváron – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A hitleri Németország címerére emlékeztető, Romania felirattal ellátott jelképet fújtak fel fekete festékkel egy magyar királyi dohánybolt egykori cégérére Kolozsvár központjában.

Az Eötvös (Konstanca) utcai sarokház tulajdonosai a felújításkor úgy döntöttek, hogy nem festik le a vakolat alól előbukkant, megkopott falképet. Ezen a Magyar Királyság címere és az „MK Dohány, szivar és só áruda” felirat látható, nemrég azonban kiegészült a birodalmi sassal. Az egykori dohánybolt cégérének megrongálását a Szabadság napilap egyik olvasója vette észre.

A felfestett jelkép a náci Németország címeréről ismerős, jobbra néző sasból, az ortodox keresztből és a Romania feliratból áll.

„Hitler tisztelete és a vasgárda ideológia nem múlt el Romániában. Második ifjúságát éli. A neonáci, neolegionárius mozgalom egyre erősödik Romániában. Most azonban nem a zsidókat, hanem a magyar kisebbséget célozza” – kommentálta a történteket Marchiș Cristian influenszer, akivel nemrég a nagykárolyi Kölcsey-szobornál kialakul etnikai feszültségről beszélgettünk.

A Szabadság úgy tudja, eddig senki sem tett feljelentést a rendőrségen és a regionális műemlékvédő bizottságot sem értesítették a rongálásról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!