Az iskolák vezetőtanácsa egyszerű többséggel dönthetne a pedagógusok elbocsátásáról

2023. április 25. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

A tanszemélyzet alkalmazásáról, motiválásáról, értékeléséről, jutalmazásáról, fegyelmi felelősségre vonásáról vagy elbocsátásáról az iskolák vezetőtanácsa szavazattöbbséggel dönthetne, írja az Agerpres.

Az erről szóló módosító javaslatot kedden fogadta el a közoktatási törvény tervezetének vitáján a képviselőház tanügyi bizottsága. A kormány által beterjesztett változat szerint az iskolák vezetőtanácsa a testület jelenlévő tagjainak legkevesebb kétharmados szavazattöbbségével döntött a pedagógusokat érintő ügyekben.

Egy másik elfogadott módosító javaslat szerint az iskolák vezetőtanácsa havonta, illetve az igazgató vagy a tagok egyharmadának kérésére szükség esetén bármikor ülésezik. A tervezet eredeti változata azt írta elő, hogy a vezetőtestület az igazgató vagy a tagok kétharmadának kérésére ülésezik.

A tanügyi bizottság elfogadta azt a módosítást, hogy az igazgató és aligazgató kivételével nem lehet az iskola igazgatótanácsának tagja az a pedagógus, akiknek a gyermeke ugyanabba a tanintézetbe jár, illetve nem lehetnek tagjai a szándékos bűncselekményekért elítélt vagy fegyelmi szankciókban részesített tanárok sem.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára a tervezet úgy módosult, hogy a tanulmányi kirándulások didaktikai tevékenységnek számítanak, és időtartamuk alatt a résztvevő pedagógusok a törvényben megállapított bérükre jogosultak.

Módosított a bizottság az önkormányzatok hatáskörén is. Ezek szerint a helyhatóságok a megyei közoktatási igazgatóságokkal együtt biztosítják a tanulók beiratkozását és ellenőrzik az oktatásban való részvételüket, figyelmeztetik a szülőket, és a törvénynek megfelelően szankciókat szabnak ki. Ugyanakkor az új iskolák építése, a meglévő tanintézetek bővítése és az oktatási tevékenységekhez szükséges helyiségek korszerűsítése az önkormányzatokra hárul.

A közoktatási törvény módosított tervezete előírja azt is, hogy a tanév rendjének elkészítésekor az oktatási minisztériumnak szabadnapot kell biztosítania nagypénteken, húsvét első és második napján, pünkösd első és második napján az ortodoxtól eltérő, keresztény felekezetű diákok számára is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!