A szakszervezeti szövetségnek ítélték alapfokon a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotát

2023. április 21. – 11:40

A szakszervezeti szövetségnek ítélték alapfokon a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotát
Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Alapfokon elvesztette a sepsiszentgyörgyi önkormányzat azt a pert, amelyet a Szakszervezetek Művelődési Házának Országos Szövetsége indított az elhanyagolt, rossz állapotú kultúrpalotáért. Ha a bíróság másodfokon is megerősíti az ítéletet, az önkormányzat lemondhat arról, hogy ingyen hozzájusson az épülethez, de legalább lesz egy tulajdonos, akivel tárgyalni lehet, mondta Antal Árpád egy csütörtöki sajtótájékoztatón a Sláger Rádió szerint.

A városban kultúrpalotaként emlegetett Szakszervezetek Művelődési Háza tulajdonjoga körül évek óta vita van, közben az épület állapota egyre romlott, betörték az ablakait, ki is fosztották. Az épületben 2012-ben szűnt meg a tevékenység, miután közel 500 ezer lejes adósságot halmozott fel a helyi költségvetés felé.

Az önkormányzat hosszú ideje próbálja megszerezni a kultúrpalota tulajdonjogát, a terv az, hogy visszakapcsolják a kulturális körforgásba. Antal Árpád polgármester azt remélte, hogy az állam visszaveszi a szakszervezetektől a több településen is elhanyagolt épületeket, úgy ítélte meg, hogy erre megvan a kellő politikai akarat és a jogi háttér is. A fejlesztési minisztériumban elkészült egy erre vonatkozó kormányhatározat-tervezet is, de a többi minisztérium végül nem támogatta, mert kiderült, hogy per zajlik a tulajdonjogért. Ebben a perben született nemrég alapfokú ítélet, amely szerint a telek az állam tulajdona, az épület azonban a szakszervezeti szövetségé.

A polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón három forgatókönyvet vázolt arra az esetre, ha a bíróság a szakszervezeti szövetségnek ítéli az épületet: a tulajdonos törleszti az adóhátralékot és felújítja az épületet; a tulajdonos nem fizeti ki az adósságát, akkor viszont az épülettel kell azt kiváltania; vagy megegyeznek egy árban és az önkormányzat megvásárolja az épületet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!