Húsz év szünet után ismét vásárol szerelvényeket a Román Vasúttársaság

2023. április 19. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

A beszerzések közel húsz évig tartó szünetelése után idén új szerelvényeket kap a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege – jelentette be szerdán Slatinán a szállításügyi miniszter, írja az Agerpres.

Sorin Grindeanu beszámolója szerint a 37 új vasúti szerelvény megvásárlására korábban kiírt közbeszerzési eljárás már lezárult, a későbbiekben pedig további 82 új szerelvényt vásárol a CFR.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Románia közel húsz éve nem szerzett be új személyszállító vonatokat. Szerinte ez is az egyik oka a vasúti baleseteknek.

Grindeanu közölte azt is, hogy a következő években hatalmas beruházások várhatók uniós alapokból a vasúti infrastruktúra és a gördülőállomány terén. „A befektetések hiánya miatt a romániai vonatok sebessége jelenleg talán az egyik legalacsonyabb Európában” – emlékeztett a tárcavezető.

Jó hírnek nevezte, hogy a Román Vasúttársaság áruszállító részlege, a CFR Marfă jövőre már nyereséges lesz, annak ellenére, hogy nemrégiben a veszteségei miatt a vállalat bezárását kérte az Európai Bizottság Romániától. „Tárgyaltam az EB-nél, és megkértem őket, hogy adjanak még egy-két évet, hátha meg tudom menteni a vállalatot, és a jelek jók” – mondta a szállításügyi miniszter.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!