Négy delfint találtak a román tengerparton, halászat miatt pusztulhattak el

2023. április 19. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban négy delfin tetemére bukkantak a román tengerparton: 3 példányt Eforie Nord üdülőtelepnél, egyet pedig Konstanca tengerparti részén találtak meg – közölte szerdán a konstancai közrádió.

A témában nyilatkozó szakemberek szerint mind a négy példány palackorrú delfin, és mindenik esetben halászati tevékenységre utaló jeleket találtak, valószínűleg ez okozhatta a delfinek pusztulását.

Az Eforie Nordon talált példányokon hálónyomokat találtak, az egyiknek pedig le volt metszve a farokuszonya. A megszólalók szerint ezt a gyakorlatot a halászok használják, hogy ne szakadjanak el a hálók. A Konstanca mellett talált tetemnél az állkapocs és a mellúszók szintjén több véraláfutást találtak, amelyek a megtalálók szerint a horogra akadás következtében keletkeztek.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az orosz-ukrán háború következtében drámaian megnövekedett a Fekete-tengerben élő delfinfélék pusztulási aránya. Kutatások mentén készült becslések szerint a háború berobbanása utáni hónapokban legalább egy ötödével csökkent a populáció.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!