Felmérés: a Fekete-tengerben élő delfinek csaknem egyötöde pusztult el a háború miatt

2023. április 7. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború közvetlen következménye, hogy drámaian megnövekedett a Fekete-tengerben élő delfinfélék pusztulási aránya, a kutatók becslése szerint legalább egy ötödével csökkent a populáció – derül ki a The Royal Society nevű folyóiratban megjelent tanulmányból.

A Fekete-tengerben három delfinféle is él, ezek közül a legelterjedtebb a közönséges delfin. A populációk csökkenését a Fekete-tenger partvidékén élő kutatók önkéntesek segítségével próbálták meghatározni, akik a tenger különböző partvidékeiről küldtek be adatokat a partra sodort, elpusztult egyedekről. A parton talált delfinek számát gyakorlatilag a 2015 és 2021 között mért adatokkal vetették össze, innen állapították meg a „drasztikus növekedést”.

Az önkéntesek és a közösségi médiában megjelenő hírek alapján a kutatók körülbelül 2500 tetemet azonosítottak 2022 májusa és júliusa között. Megállapításuk szerint a tengeri hadműveletek miatt összesen elpusztult egyedek száma a parton talált egyedek tízszerese lehet, mert az élettelen testek többnyire a tengerfenéken maradnak. A becslések szerint csak három hónap alatt körülbelül 37-48 ezer példány pusztulhatott el, ami a teljes populáció egyötödét teszi ki – áll a tanulmányban.

Ewa Węgrzyn, az egyik szerző rámutatott: a helyzet különösen aggasztó, mivel a fekete-tengeri delfinek közül a rövidcsőrű delfin és a palackorrú delfin veszélyeztetett fajok. „Ha hosszú kifolyású lesz a háború, az a kihalás szélére sodorja ezeket az állatokat”- tette hozzá.

A parton talált egyedek főként a tengeri aknák és bombázások áldozatai lettek, de sok közülük egyszerűen éhen halt, mert a katonai műveletekben használt rádiófrekvenciák megzavarták a tájékozódási képességeiket és vadászni sem tudtak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!