Románia esőcsináló repülőgépekkel, léggömbökkel és földi esőgenerátorokkal is küzd az aszály ellen

2023. április 18. – 21:59

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc „esőcsináló” repülőgépet szerezne be Románia uniós pénzből, hogy állandósíthassa az utóbbi években tesztelt műszaki esőfakasztást – írja a Magyar Nemzet nyomán a Telex.

Az infrastrukturális fejlesztésekre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban az ország termőföldjeit is súlyos aszályok veszélyeztették. Évek óta próbálnak küzdeni a csökkenő csapadékmennyiség és az aszályveszély ellen.

A mezőgazdasági minisztérium a jégeső-elhárító rendszert működtető hatóság (ASNACP) révén már hozzákezdett a különböző esőgeneráló módszerek teszteléséhez.

Az esőcsináló repülőgépeket először 2019-ben próbáltak ki – akkor még Görögországból és Bulgáriából kölcsönvett gépekkel. A módszer lényege, hogy a repülőgépeket ezüst-jodáttal vagy sóval töltött pirotechnikai töltényekkel szerelik fel, amik a felhőkbe juttatva beindítják a csapadékot eredményező aeroszolképződést.

Az ASNACP igazgatója szerint négyzetméterenként 5–30 liter csapadékot sikerült ily módon kipréselni a felhőkből.

2022-ben Franciaországból kölcsönzött (ezüst-jodáttal vagy sóval töltött komponenssel rendelkező) héliummal töltött léggömböket is felbocsátottak Délkelet-Romániában, ezzel a módszerrel négyzetméterenként 5–20 liter csapadékot értek el.

Rekord alacsony vízállás a Dunán Giurgiunál 2022. augusztus 20-án. A folyó romániai szakaszán korlátozták a kereskedelmi és turisztikai hajózást – Fotó: Alexandra Radu / Anadolu Agency / AFP
Rekord alacsony vízállás a Dunán Giurgiunál 2022. augusztus 20-án. A folyó romániai szakaszán korlátozták a kereskedelmi és turisztikai hajózást – Fotó: Alexandra Radu / Anadolu Agency / AFP

A földi esőgenerátorok tesztelését 2022 novemberében kezdték el, idén 500, telefonos távirányítással is működtethető generátor beszerzését tervezi a kormány.

A légkörbe ezüst-jodátot juttató eszközöknek az előnyük, hogy a termelők is működtethetik, mivel azonban az engedélyeztetésük hosszú procedúra, nem biztos, hogy már idén nyáron bevethetők lesznek.

A hatóság ezzel párhuzamosan jégeső-elhárító rakéta kifejlesztésén, illetve beszerzésén is dolgozik.

Romániát az elmúlt három esztendőben súlyos aszály sújtotta, a talajvíz mennyisége az ország túlnyomó részén ma is jóval kisebb az optimálisnál.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!