A PSD javasolja a kormánykoalícióban az ukrajnai gabonaimport felfüggesztését

2023. április 18. – 14:48

A PSD javasolja a kormánykoalícióban az ukrajnai gabonaimport felfüggesztését
Gabonaföld Kijev mellett 2022 augusztusában – Fotó: Maxym Marusenko / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miután korábban a külügyminiszterhez fordult emiatt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kedden bejelentette, hogy javaslatot tesz a koalícióban az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek importjának felfüggesztésére, írta az Agerpres.

Az alakulat közleményben tudatta, hogy a koalíciós pártok képviselőinek soron következő ülésén szorgalmazni fog egy olyan politikai döntést, amellyel elrendelik, hogy a kormány – az Ukrajnával szomszédos többi országhoz hasonlóan – fogadjon el egy jogszabályt az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek behozatalának ideiglenes felfüggesztésére.

„Az intézkedésre a román mezőgazdasági termelők védelme érdekében van szükség, mivel az Európai Bizottságtól érkezett támogatás nem fedezi az őket ért károkat” – fogalmaztak a közleményben.

A szociáldemokraták szerint az érintett kelet-európai államoknak közös tárgyalásokat kell folytatniuk az Európai Bizottság képviselőivel és az ukrán féllel, hogy az ukrán mezőgazdaságot támogató intézkedések ne sértsék a szomszédos országok termelőinek érdekeit.

A PSD ugyanakkor úgy véli, a mezőgazdasági termékek tranzitját Ukrajnából az Európai Unió más országaiba továbbra is biztosítani kell.

Lengyelország és Magyarország már megtiltotta ideiglenesen az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek importálását, majd Szlovákia is csatlakozott hozzájuk.

A kereskedelempolitika uniós hatáskör, ezért az egyoldalú lépések „nem lehetségesek” – közölte hétfőn az Európai Bizottság agrár- és kereskedelmi szóvivője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!