Lengyelország után Magyarország is megtiltotta az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek importálását

2023. április 16. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importálást Ukrajnából – írja a Telex. A Nagy István magyar agrárminiszter által Facebookon közzétett bejelentés nem sokkal azután született, hogy Lengyelország is közölte, megtiltja az olcsó ukrán gabona és egyéb Ukrajnából származó élelmiszerek bevitelét az országba.

Nagy bejegyzése szerint a döntést a magyar gazdatársadalom védelmében hozták meg, és mivel szerintük nincsenek érdemi uniós intézkedések, Lengyelországhoz hasonlóan átmeneti jelleggel megtiltják az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.

Magyarország korlátozása átmeneti, 2023. június 30-ig tart. Ebben az időszakban a magyar kormány tartós megoldásra és uniós intézkedések meghozatalára számít, valamint az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására. Nagy szerint az ukrán termékek az olcsó termelés, az EU-ban meg nem engedett gyakorlatok, a vámmentesség és a szabad kereskedelmi lehetőségek miatt jártak jól – ezen „lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit”.

Lengyelország szintén szombaton jelentette be, hogy ideiglenes tilalmat vezetett be több ukrán élelmiszer behozatalára. A lengyelek döntésüket a lengyel gazdák tiltakozásai miatt hozták meg, az ottani tiltás kiterjed a gabona, a cukor, a tej és a tejtermékek behozatalára. Lengyelországban országszerte tüntetések törtek ki a lengyel mezőgazdasági termelők körében, mert megteltek a gabonasilók az olcsóbb ukrán gabonával, és ezért a gazdák nem tudják értékesíteni saját terményeiket.

Romániában is elégedetlenek a gazdák

Az ukrán mezőgazdasági termékek miatt egyébként a romániai gazdák körében is nagy az elégedetlenség. A hazai mezőgazdasági termelők felszólították a hatóságokat, tegyenek meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitjának és importjának 2023. június 15. és 2024. március 15. közötti betiltásáért.

Ha kérésük nem teljesül, június 7-től országos tiltakozó akciókat tartanak.

A PSD arra kérte a külügyminisztert, hogy lengyel mintára kezdjen tárgyalásokat a gabonaexport ideiglenes felfüggesztéséről.

Keddi közleményében a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért Szövetség (AAC) felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai mezőgazdasági piac már most is jelentősen torzult a romániai gazdák kárára. Szerintük idén a legtöbb termelő kénytelen lesz bezárni gazdaságát az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingárai miatt.

A szervezet ezért felszólította Klaus Iohannis államfőt, Nicolae Ciucă kormányfőt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Marcel Ciolacut és Petre Daea mezőgazdasági minisztert, hogy „Románia érdekeinek megfelelően eljárva” tegyenek meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitjának és importjának 2023. június 15. és 2024. március 15. közötti betiltásáért.

Az AAC emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a veszteségeikhez képest jelentéktelen összeggel, 10 millió euróval készül kárpótolni a romániai gazdákat. Ez az összeg szerintük legfeljebb az ukrán termékek szállítása közben megrongált hazai közúti infrastruktúra részleges helyreállítására lenne elegendő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!