Százezrével jönnek haza a külföldön dolgozó románok az ortodox húsvétra

2023. április 14. – 12:14

Másolás

Vágólapra másolva

Ez elmúlt napokban a külföldön dolgozó románok nagy rész elindult románia felé, hogy az ortodox húsvéti ünnepeket az itthon maradt családtagjaikkal együtt ünnepeljék meg. A legtöbben a legnagyobb román közösségekkel rendelkező országokból, például Olaszországból és az Egyesült Királyságból érkeznek.

Ebben az időszakban naponta több mint 80 000 ember lép be az országba, több mint máskor. A határokon és a repülőtereken kialakult hatalmas sorok elkerülése érdekében közel 4 000 rendőr teljesít szolgálatot.

Az Otopeni repülőtér érkezési terminálján ezekben a napokban nagy a nyüzsgés. A hazatérők rokonai és barátai tömegesen érkeznek a repülőtérre, hogy üdvözöljék őket. Az Euronews Danával és férjével készített interjút, aki virágcsokorral várta feleségét a reptéren. „Ő a legromantikusabb férj. Tíz éve dolgozom Angliában ápolónőként. Elégedett vagyok az ottani rendszerrel, nagyon jó nekem ott, de a hazatérés pillanatai megfizethetetlenek” – mondja Dana.

„Minden, ami év közben hiányzik, azt hiszem, most húsvétkor meglesz, beleértve a családot is” – mondta el szintén az Euronewsnak Andreea, aki Dubajban dolgozik, és több mint 10 hónapja nem volt itthon.

A múlt hét óta az országba belépők száma elkezdett növekedni. A román határrendészet adatai szerint elmúlt napokban több mint 700 ezer vendégmunkás érkezett húsvéti vakációra Romániába. Mivel a szokásosnál nagyobb a tömeg a határátkelőhelyeken, a határrendészet lépéseket tett annak érdekében, hogy a várakozási időt a lehető legrövidebbre csökkentsék.

Alexandra Găvan, a határrendőrség szóvivője elmondta: „Az ország egész területén mintegy 3800 határőr végez ebben az időszakban napi szinten megfigyelési és ellenőrzési tevékenységet a határátkelőhelyeken. Ennek egyik példája az okmányellenőrzés létszámbővítése, ahol, ha a helyzet megkívánja, mobil ellenőrző állomásokat is bevetnek majd”.

A külügyminisztérium adatai szerint a külföldön tartózkodó vagy ott lakó románok száma közel 6 millióra tehető, a külföldön tartózkodó országok hatóságaitól kapott adatok szerint. A valóságban azonban ez a szám a Külföldi Románokért Felelős Főosztály szerint mintegy 2 millióval magasabb lehet.

A diaszpórában élő románok legnagyobb közösségei Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Németországban élnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!