Ukrán külügyminiszter: A Nyugatnak eddig nem volt következetes Fekete-tenger stratégiája

2023. április 13. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a Nyugatnak nem volt következetes stratégiája a Fekete-tengerrel kapcsolatban, Oroszországnak mindig is volt egy agresszív és megtorló terve – jelentette ki csütörtökön Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Kuleba online jelentkezett be a Krími Platform elnevezésű nemzetközi fórum keretében megszervezett, a fekete-tengeri térség biztonságáról szóló konferencián.

Beszédében rámutatott, Ukrajna határozottan elutasítja azt az álláspontot, miszerint a Krím helyzete különleges, és annak nem kell ismét Ukrajnához tartoznia. „Nincs semmi különbség Szimferopol és Donyeck, Luganszk, Herszon vagy bármelyik más ukrán város között. Ukrajnának ismét teljessé kell válnia és azzá is fog válni” – szögezte le.

Az ukrán külügyminiszter hozzátette, sokan úgy gondolták, hogy a 21. század a béke, a fejlődés és az együttműködés évszázada lesz. „Oroszország azonban sajnos az ellenkező irányt választotta, a gyarmati hódítások irányát” – tette hozzá.

A Fekete-tenger térségének meghatározó szerepe van abban, hogy Európa a béke helye legyen – mondta Kuleba, aki szerint „eljött az ideje, hogy a Fekete-tenger a Balti-tengerhez hasonlóan NATO-tenger legyen”.

Az ukrán külügyi tárca vezetője kiemelte, a Fekete-tenger esete jól példázza, hogy „milyen gyors ütemben romolhat a helyzet, ha figyelmen kívül hagyjuk a fenyegetettségeket”. „A nyugati országok egy része abban a hitben élt, hogy Oroszországnak megvan a maga igaza. Az egyetlen igazság azonban az, hogy Oroszország mindig is készült egy imperialista háborúra” – nyomatékosította.

Meglátása szerint a Krím orosz megszállása „fenyegetést jelent az egész világra”. Az ukrán miniszter beszélt arról is, hogy Oroszország „minden hibrid fegyverét” felhasználja a Moldovai Köztársaság destabilizálására. Hozzátette, országa nagyra értékeli Maia Sandu moldovai elnök hozzáállását, amelynek köszönhetően rendre visszaverik a hibrid támadásokat, és támogatásáról biztosította a Moldovai Köztársaságot.

Beszélt a közelgő vilniusi NATO-csúcstalálkozóról is, amelyen – mint fogalmazott – „helyre lehet hozni a hibákat”, és országa zöld utat kaphat a NATO-tagság felé.

„A világ valódi békét akar, nem pedig kibékülést. A valódi béke Ukrajna nemzetközileg elismert határainak helyreállítását jelenti” – mondta Dmitro Kuleba.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!