Tengeralattjárókat is vásárolna Románia

2023. április 12. – 17:20

Tengeralattjárókat is vásárolna Románia
Sajtóinformációk szerint ehhez hasonló Scorpene tengeralattjárókat szerezne be Románia – Fotó: Indian Navy / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tengeralattjárók és aknászhajók beszerzéséhez, illetve rakétahordozó hadihajók korszerűsítéséhez kérte a védelmi minisztérium a parlament előzetes jóváhagyását, írja az Agerpres.

A védelmi minisztérium szerint a jóváhagyásra beterjesztett eszközbeszerzési programok célja a hadsereg 2040-ig történő tervezett korszerűsítése. Ezekkel a programokkal biztosítanák bizonyos haderőkategóriák ellátását katonai eszközökkel és fegyverekkel, és hozzájárulnak olyan rugalmas, megnövelt tűzerejű és helyzetfelismerő-képességű katonai struktúrák kiépítéséhez, amelyek felszereltsége biztosítja a túlélésüket a hadszíntereken – olvasható az indoklásban. Hozzáteszik még, hogy a védelmi minisztérium évi költségvetésének 2023-tól történő emelése (a GDP 2,5 %-a) megteremtette a feltételeket a hadsereg modernizációjának felgyorsításához.

  1. Az első program során az aknászhajók beszerzésével a román haditengerészet hatékonyabb lehet a Fekete-tengeren telepített aknák felderítésére, beazonosítására és megsemmisítésére.
  2. A második program keretében tengeralattjárókkal látnák el a román haditengerészeti erőket. A Hotnews emlékeztet, hogy tavaly Vasile Dîncu volt védelmi miniszter említést tett arról, hogy Románia a közeljövőben francia Scorpene tengeralattjárókat vásárolhat. Ezeket a típusú tengeralatjárókat a francia Naval Group készíti.
  3. A harmadik program célja a fő harcászati rendszerek és műveleti képességek korszerűsítése, valamint a román haditengerészeti erők rakétahajói és más NATO-tagállamok harci eszközei közötti magas fokú interoperabilitás biztosítása.

A beszerzések jóváhagyásáról a parlament két házának együttes plénuma dönt.

Mint korábban megírtuk, épp kedden F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzését hagyta jóvá a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT). Várható volt, hogy a haditengerészet erősítését célzó beruházásokra hamarosan jóváhagyást fog kérni a védelmi minisztérium, hiszen már a keddi ülésen szó esett a fekete-tengeri térség biztonságának kérdése.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Románia partnereivel és szövetségeseivel együtt az elkövetkezőkben is határozottan, egységesen és hatékonyan kíván fellépni a fekete-tengeri térség biztonságának és stabilitásának előmozdításáért. „Lépéseink fő mozgatórugója továbbra is a nemzetbiztonság szavatolása; az Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak nyújtott támogatás közvetlenül hozzájárul Románia biztonságának megerősítéséhez” – fogalmaztak a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!