Tengeralattjárókat is vásárolna Románia

2023. április 12. – 17:20

Tengeralattjárókat is vásárolna Románia
Sajtóinformációk szerint ehhez hasonló Scorpene tengeralattjárókat szerezne be Románia – Fotó: Indian Navy / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tengeralattjárók és aknászhajók beszerzéséhez, illetve rakétahordozó hadihajók korszerűsítéséhez kérte a védelmi minisztérium a parlament előzetes jóváhagyását, írja az Agerpres.

A védelmi minisztérium szerint a jóváhagyásra beterjesztett eszközbeszerzési programok célja a hadsereg 2040-ig történő tervezett korszerűsítése. Ezekkel a programokkal biztosítanák bizonyos haderőkategóriák ellátását katonai eszközökkel és fegyverekkel, és hozzájárulnak olyan rugalmas, megnövelt tűzerejű és helyzetfelismerő-képességű katonai struktúrák kiépítéséhez, amelyek felszereltsége biztosítja a túlélésüket a hadszíntereken – olvasható az indoklásban. Hozzáteszik még, hogy a védelmi minisztérium évi költségvetésének 2023-tól történő emelése (a GDP 2,5 %-a) megteremtette a feltételeket a hadsereg modernizációjának felgyorsításához.

  1. Az első program során az aknászhajók beszerzésével a román haditengerészet hatékonyabb lehet a Fekete-tengeren telepített aknák felderítésére, beazonosítására és megsemmisítésére.
  2. A második program keretében tengeralattjárókkal látnák el a román haditengerészeti erőket. A Hotnews emlékeztet, hogy tavaly Vasile Dîncu volt védelmi miniszter említést tett arról, hogy Románia a közeljövőben francia Scorpene tengeralattjárókat vásárolhat. Ezeket a típusú tengeralatjárókat a francia Naval Group készíti.
  3. A harmadik program célja a fő harcászati rendszerek és műveleti képességek korszerűsítése, valamint a román haditengerészeti erők rakétahajói és más NATO-tagállamok harci eszközei közötti magas fokú interoperabilitás biztosítása.

A beszerzések jóváhagyásáról a parlament két házának együttes plénuma dönt.

Mint korábban megírtuk, épp kedden F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzését hagyta jóvá a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT). Várható volt, hogy a haditengerészet erősítését célzó beruházásokra hamarosan jóváhagyást fog kérni a védelmi minisztérium, hiszen már a keddi ülésen szó esett a fekete-tengeri térség biztonságának kérdése.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Románia partnereivel és szövetségeseivel együtt az elkövetkezőkben is határozottan, egységesen és hatékonyan kíván fellépni a fekete-tengeri térség biztonságának és stabilitásának előmozdításáért. „Lépéseink fő mozgatórugója továbbra is a nemzetbiztonság szavatolása; az Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak nyújtott támogatás közvetlenül hozzájárul Románia biztonságának megerősítéséhez” – fogalmaztak a közleményben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!