F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzéséről döntött a Legfelsőbb Védelmi Tanács

2023. április 11. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzését hagyta jóvá keddi ülésén a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT). Az elnöki hivatal közleménye szerint – amit az Agerpres foglalt össze – a testület tagjai a román légierő fejlesztési lehetőségeit elemezték.

Az F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzésének jóváhagyását azzal indokolták, hogy az esetleges agresszió elrettentését szolgáló robusztus, rugalmas és hatékony légvédelem megvalósítása a NATO- és EU-tagságból eredő kötelezettség, és alapvető fontosságú lépés Románia védelempolitikai célkitűzéseinek eléréséhez.

A közlemény szerint az ötödik generációs vadászrepülőgépeket korszerű szenzorokkal és intelligens tűzérségi rendszerrel szerelték fel, képesek egymással és a földi indítású légvédelmi rendszerekkel valós időben titkosított információkat megosztani, és lehetővé teszik a légi fölény elérését és fenntartását.

Ezek a fejlett érzékelők széles skálájával, a légi platformokkal és a földi védelmi rendszerekkel való valós idejű, titkosított információcsere képességgel, valós harctéri operatív képkezelési képességgel, valamint nagy pontosságú intelligens lőszerekkel felszerelt repülőgépek lehetővé teszik a légi fölény elérését és fenntartását, ami a nemzeti légtérben a szuverenitás biztosításának és szükség esetén védelmének előfeltétele.

Az elnöki hivatal közlése szerint a keddi ülés másik fő témája a fekete-tengeri térség biztonságának kérdése volt. A közlés szerint Románia partnereivel és szövetségeseivel együtt az elkövetkezőkben is határozottan, egységesen és hatékonyan kíván fellépni a fekete-tengeri térség biztonságának és stabilitásának előmozdításáért. „Lépéseink fő mozgatórugója továbbra is a nemzetbiztonság szavatolása; az Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak nyújtott támogatás közvetlenül hozzájárul Románia biztonságának megerősítéséhez” – fogalmaztak a közleményben.

A Vilniusban júliusban sorra kerülő NATO-csúcs kapcsán a CSAT tagjai leszögezték: fontos megbizonyosodni arról, hogy a tavalyi madridi csúcsértekezleten a keleti szárny és a fekete-tengeri térség hosszú távú megerősítéséről hozott döntések gyakorlatba ültetése maradéktalanul megvalósul.

„Ugyanakkor az Ukrajnának a NATO-n és az Európai Unión belül nyújtott többdimenziós támogatás fenntartása kulcsfontosságú az ukrán védelmi erőfeszítések sikerének biztosításához, most és hosszú távon egyaránt” – nyomatékosították. A CSAT tagjai szerint emellett biztosítani kell a szükséges támogatást a többi érintett régióbeli partnerországnak is, elsősorban a Moldovai Köztársaságnak, amely Ukrajna után a leginkább ki van téve az orosz agresszió hatásainak.

Az ülés résztvevői hangsúlyozták továbbá, hogy a chişinăui hatóságok „szakszerűen, demokratikusan és felelősségteljesen kezelték az ország destabilizálására irányuló, példátlan intenzitású és összetettségű hibrid akciókat”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!