A pénzügyminiszter azt ígéri, hogy nem csökkentik az alkalmazottak bérét, nem lesznek elbocsátások, és nem avatkoznak be a beruházásokba sem

2023. április 12. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az adók nem emelkednek, a költségvetés-kiigazítás a kiadások alapján fog történni, és az országos helyreállítási tervben (PNRR) szereplő összegeket meg fogja kapni az ország – jelentette ki kedden Adrian Câciu pénzügyminiszter A kormány órája elnevezésű parlamenti meghallgatáson. A kialakult költségvetési hiányról, a lehetséges okairól és megoldásairól ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

A pénzügyminiszter bejelentése szerint a kormánykoalíció úgy döntött, hogy mintegy 20 milliárd lejt lefarag az idei költségvetési kiadásokból. Câciu hangsúlyozta, hogy ez nem költségvetés-kiigazítás lesz, hanem „intézkedési terv”, amely nem irányoz elő sem bércsökkentést, sem elbocsátásokat, és nem érinti sem a beruházásokat, sem az európai alapokból vagy az országos helyreállítási tervből finanszírozott projekteket.

Câciu hibásnak nevezte azt a kifejezést, hogy „lyukas” lenne a költségvetés. Kifejtette, az államkassza első negyedévi bevételei 4,7 milliárd lejjel maradnak el a tervezettől, mert egyes adókat – például a profitadót – csak az első félév vége felé fogják behajtani. A helyzetet kielemezve a miniszterelnök és a koalíció vezetői úgy döntöttek, hogy mintegy 20 milliárd lejjel csökkentik a költségvetési kiadásokat – tájékoztatott a miniszter.

„Az állam konszolidált általános költségvetésének összértéke 608 milliárd, ez a 20 milliárd lej tehát a 3,3 százalékát jelenti” – mondta Câciu arra a kérdésre, mekkora „lyuk” van a költségvetésen. Közlése szerint a miniszterelnök arra kérte a kormány tagjait, hogy szerdáig álljanak elő javaslatokkal azokról a kiadásokról, amelyekről le lehetne mondani.

„Lássuk, ki mit javasol, kielemezzük, kidolgozunk egy cselekvési tervet, és elfogadunk egy pénzügyi-költségvetési intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet” – mondta Câciu, hozzátéve, hogy a pénzügyi tárca legkésőbb szerdán továbbítja javaslatait a miniszterelnöknek.

Kijelentette, nem költségvetés-kiigazítást terveznek, hanem „pénzügyi-költségvetési intézkedésekről szóló rendeletet, amely 20 milliárd lejes megtakarítást eredményez az általános konszolidált költségvetésben”.

Adrian Câciu azt ígérte, hogy nem csökkentik az állami alkalmazottak bérét, nem lesznek elbocsátások, és nem avatkoznak be sem a beruházásokba, sem az európai alapokból vagy az országos helyreállítási alapból finanszírozott projektekbe. Az intézkedéscsomagot jövő héten mutatják be – mondta a miniszter.

Azt is bejelentette, hogy a fizetéseket befagyasztják mindaddig, amíg elfogadják a bértörvény olyan irányú módosításait, amelyekkel teljesítik az országos helyreállítási terv erre vonatkozó, júniusi határidejű mérföldkövét.

Arra a kérdésre, hogy a tervezett intézkedések érintik-e a közalkalmazottaknak járó bérpótlékokat, Adrian Câciu azt mondta, a bértörvény szerint a pótlékok nem haladhatnak meg bizonyos százalékot, és az idők során megtörtént, hogy eltértek ettől a rendelkezéstől. Úgy fogalmazott, a személyzeti kiadásokon belül lehet megtakarításokat elérni bércsökkenések és elbocsátások nélkül is, és „esetleg” anélkül is, hogy ez érintené a pótlékokat.

Câciu kifejtette, „minden megoldás terítéken van”, és a kiadáscsökkentés nem lesz feltétlenül fogja egyformán érinteni a hitelutalványozó közintézményeket. A miniszter a vállalkozóknak is üzent a felszólalásában.

„Nagyon világos üzenetem van a vállalkozók számára: a kiigazítás a kiadások alapján fog történni, nem lesz adóemelés. A PNRR-ben szereplő minden szerződés meg fog valósulni és a PNRR-pénzek be fognak jönni. A reformok meg fognak valósulni” – jelentette ki a miniszter.

Câciu hozzátette, a gazdasági növekedés üteme valóban mérséklődik, de nő az újonnan bejegyzett cégek száma.

„A gazdaság dinamikus, nem minden vállalkozás sikeres ugyan, de vannak olyan programjaink, amelyek ösztönzik a kisvállalkozásokat, vannak állami támogatásaink, amelyek a gazdasághoz tesznek hozzá, és ez az ország tavalyi eredményében is megmutatkozott, mert ez nem a kormány eredménye – nem vagyunk a Supermanek kormánya –, hanem a polgárok és a gazdaság eredménye, hogy tavaly az egyik legnagyobb gazdasági növekedésünk volt” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Adrian Câciu azt mondta, még ha lassul is a romániai gazdasági növekedés, ez még mindig egyik legnagyobb lesz Európában. Hozzátette ugyanakkor, „Európa szegényebb lett”, és közös megoldáskeresésre van szükség, hogy kivédjék az európai és romániai gazdaság fejlődésének túlzott lassulását.

Câciu beszélt arról is, hogy a környező országoknak nagy gondjaik vannak a költségvetési hiányok miatt, amely aggodalmat kelt a Gazdasági és Pénzügyi Tanácsban (ECOFIN). „Az európai gazdaság lassul, az első negyedévre egy kis stagnálás vagy akár csökkenés várható, ami feje tetejére állít egy sor számítást a regionális és az európai gazdaságra vonatkozóan” – mondta.

A pénzügyminiszter arról is beszélt az 1,4 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal kapcsolatban, hogy szerinte Románia „rendben van” a költségvetési hiány tekintetében, és szombaton „jó hírek fognak érkezni a hitelminősítő intézetektől”.

„Rendben vannak a tárgyalások az Európai Bizottsággal, amely méltányolja, hogy a kormány minden alkalommal alkalmazkodott” – mondta a pénzügyminiszter.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!