Temesvári zászlóvita: Dominic Fritz szerint a román trikolórt nem szabad olcsó politikai propagandára használni

2023. április 10. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Temesvár polgármestere, Dominic Fritz határozottan tagadja, hogy a városban központjában kitűzött román zászlók eltávolítását rendelte volna el. Közölte, három, zászlórúdról van szó, amelyekről bíróság mondta ki, hogy szabálytalanul lettek felállítva, és nem maradhatnak helyükön.

Amint a Transtelexen megírtuk, a zászlóháború akkor robbant ki, amikor Mihai Ritivoiu Temes megyei prefektus Facebook-bejegyzésben kifogásolta, hogy Dominic Fritz hogy kettős mércét alkalmaz: más szempontok szerint dönt, amikor a különböző országok polgármesteri hivatal elé kitűzött zászlóiról, illetve amikor a román zászlóról van szó.

A prefektus közölte, a rendőrség bevonásával ellenőriztetni fogja a temesvári városházához tartozó összes helyszínen található zászlók kitűzésének jogszerűségét. Válaszában a polgármester álhírnek nevezte, hogy elrendelte volna román zászlók eltávolítását. Fritz közlése szerint a város közterületein található több illegális építmény lebontásáról tárgyalt az önkormányzat – köztük a három zászlórúdról is –, és ez a belső jelentés szivárgott ki a sajtóba, még mielőtt utasítást adott volna azok eltávolítására.

Dominic Fritz ugyanakkor megállapította, hogy „a román zászlókat eltávolító német polgármesterről” szóló álhír túlságosan csábító volt a kritikusai számára, akik egymással versengve idegengyűlölő felhangokkal utalgattak a származására. Így járt el most szerinte a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt temesvári szervezete is. Utóbbi például a szemére vetette, hogy a külföldi zászlók engedélyezésével a polgármester „megalázta az őt tárt karokkal fogadó várost”.

Fritz emlékeztette kritikusait, hogy a kifogásolt zászlók már az ő polgármestersége ki voltak helyezve a városháza homlokzatára. Az önkormányzati vezető ugyanakkor leszögezte, hogy bármilyen illegális építményt el kell távolítani, még akkor is, ha az zászlórúd. „Miféle hazafiság ez? Én szeretem a román zászlót. Büszkén viselem és nem használom olcsó politikai propagandára” – írta Fritz. Hozzátette: elemezni fogja annak a lehetőséget, hogy mi legyen a lebontásra javasolt zászlórudakkal.

Romániában egyébként évek óta szaporodnak a körforgalmakban, útkereszteződésekben elhelyezett óriászászlók, amelyek valóságos vizuális szennyezést okoznak. A bármiféle esztétikai értéket nélkülöző zászlóállítások ellen nem lehet szót emelni, mert – akárcsak ebben az esetben – románellenességgel, a román hazafias érzelmek megsértésével, a trikolór megcsúfolásával vádjával szembesülhet bárki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!