Temesvári zászlóvita: Dominic Fritz szerint a román trikolórt nem szabad olcsó politikai propagandára használni

2023. április 10. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Temesvár polgármestere, Dominic Fritz határozottan tagadja, hogy a városban központjában kitűzött román zászlók eltávolítását rendelte volna el. Közölte, három, zászlórúdról van szó, amelyekről bíróság mondta ki, hogy szabálytalanul lettek felállítva, és nem maradhatnak helyükön.

Amint a Transtelexen megírtuk, a zászlóháború akkor robbant ki, amikor Mihai Ritivoiu Temes megyei prefektus Facebook-bejegyzésben kifogásolta, hogy Dominic Fritz hogy kettős mércét alkalmaz: más szempontok szerint dönt, amikor a különböző országok polgármesteri hivatal elé kitűzött zászlóiról, illetve amikor a román zászlóról van szó.

A prefektus közölte, a rendőrség bevonásával ellenőriztetni fogja a temesvári városházához tartozó összes helyszínen található zászlók kitűzésének jogszerűségét. Válaszában a polgármester álhírnek nevezte, hogy elrendelte volna román zászlók eltávolítását. Fritz közlése szerint a város közterületein található több illegális építmény lebontásáról tárgyalt az önkormányzat – köztük a három zászlórúdról is –, és ez a belső jelentés szivárgott ki a sajtóba, még mielőtt utasítást adott volna azok eltávolítására.

Dominic Fritz ugyanakkor megállapította, hogy „a román zászlókat eltávolító német polgármesterről” szóló álhír túlságosan csábító volt a kritikusai számára, akik egymással versengve idegengyűlölő felhangokkal utalgattak a származására. Így járt el most szerinte a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt temesvári szervezete is. Utóbbi például a szemére vetette, hogy a külföldi zászlók engedélyezésével a polgármester „megalázta az őt tárt karokkal fogadó várost”.

Fritz emlékeztette kritikusait, hogy a kifogásolt zászlók már az ő polgármestersége ki voltak helyezve a városháza homlokzatára. Az önkormányzati vezető ugyanakkor leszögezte, hogy bármilyen illegális építményt el kell távolítani, még akkor is, ha az zászlórúd. „Miféle hazafiság ez? Én szeretem a román zászlót. Büszkén viselem és nem használom olcsó politikai propagandára” – írta Fritz. Hozzátette: elemezni fogja annak a lehetőséget, hogy mi legyen a lebontásra javasolt zászlórudakkal.

Romániában egyébként évek óta szaporodnak a körforgalmakban, útkereszteződésekben elhelyezett óriászászlók, amelyek valóságos vizuális szennyezést okoznak. A bármiféle esztétikai értéket nélkülöző zászlóállítások ellen nem lehet szót emelni, mert – akárcsak ebben az esetben – románellenességgel, a román hazafias érzelmek megsértésével, a trikolór megcsúfolásával vádjával szembesülhet bárki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!