Ezüstérmével ünneplik Temesvár Európa Kulturális Fővárosa címét

2023. április 10. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa témájú ezüstérmét bocsájt ki hétfőn a Román Nemzeti Bank. Az RNB közleménye szerint az érme előlapján a temesvári ortodox metropolita székesegyház és a Kultúrpalota tornyai, a román címer, a „ROMÁNIA” felirat félkörívben, a „10 LEI” névérték és a „2023” kibocsátási évszám látható.

Fent az érme előlapja, alatt a hátlapja látható – Fotó: RNB
Fent az érme előlapja, alatt a hátlapja látható – Fotó: RNB

Az érme hátoldalán a temesvári Unirii tér épületei láthatók,
a Római Katolikus Dóm, a város címere, valamint a „TIMISOARA”, azaz Temesvár és az „CAPITALA EUROPEANA A CULTURII”, vagyis Európa Kulturális Fővárosa feliratok vannak elhelyezve.

Az ezüstérméket átlátszó metakrilát kapszulákba csomagolják, és román, angol és francia nyelvű bemutató kiadványok és eredetiségigazolások kísérik. Az eredetiségigazolásokon a Nemzeti Bank elnökének és a központi pénztárosnak az aláírásai szerepelnek.

A közlemény szerint 5000 darab ilyen pénzérme kerül numizmatikai forgalomba, az ezüstérme eladási ára 460 lej lesz áfa nélkül, az ár tartalmazza a bemutató füzetet és az eredetiségigazolást.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!