Aláírásokat gyűjt az USR a különnyugdíjak megszüntetéséért

2023. április 9. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hét alatt több mint 52 ezren írták alá a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) petícióját, amelyben a különnyugdíjak megszüntetését kérik, írta a szervezet közleménye alapján az Agerpres.

A párt szerint azért indították az online aláírásgyűjtést, hogy nyomást gyakoroljanak a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőire, és megakadályozzák, hogy azok saját kiváltságaik érdekében veszélyeztessék Románia jövőjét.

„A PSD-PNL kormány Románia fejlődését kockáztatja azzal, hogy nem törli el a különnyugdíjakat. A tét a PNRR több milliárd eurója. Ciucănak (Nicolae Ciucă kormányfő – szerk. megj.) 18 000 lejes különnyugdíja van. Ciolacu (Marcel Ciolacu PSD-elnök) pedig védelmezi ezt a nyugdíjat” – idézi Cătălin Drulă USR-elnököt a közlemény.

Az ellenzéki politikus szerint a kormánykoalíció képmutató, és valójában előtérbe helyezi a kiváltságosokat, kész feláldozni a románok jövőjét, az iskolákat, kórházakat és autópályákat. Hozzáteszi: az USR az egyetlen párt, amely ellenzi a különnyugdíjakat, és amely bevezette az országos helyreállítási tervbe (PNRR) ezek megszüntetését.

A különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet, amelyhez az USR tíz módosító javaslatot nyújtott be, jövő héten vitatják meg a képviselőház szakbizottságai, emlékeztetnek közleményükben az alakulat képviselői.

Az USR rámutat: a PNRR-ben vállaltak értelmében még 2022 végén el kellett volna fogadnia a parlamentnek a különnyugdíjak megszüntetését célzó törvényt, ez azonban nem történt meg, és ezzel Románia óriási összeget veszíthet, mert nem nyújthatja be a harmadik kifizetési kérelmet.

A szenátus heves szóváltások után szavazta meg március végén a különnyugdíjak racionalizálásáról szóló tervezetet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!