Ciucă: a roma etnikum ünnepe jó alkalom arra, hogy megemlékezzünk a traumákkal teli múltról

2023. április 8. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az alapvető jogok, az emberi méltóság, a befogadás, a sokszínűség és az interkulturalitás védelme és előmozdítása melletti szilárd elköteleződését hangsúlyozta Nicolae Ciucă miniszterelnök a romániai romák ünnepe és a nemzetközi romanap alkalmából szombaton kiadott üzenetében, írja az Agerpres.

„A romániai roma etnikum ünnepe jó alkalom arra, hogy megemlékezzünk a romák traumákkal teli múltjáról, a több évszázados rabszolgaságról, a holokauszt során elszenvedett atrocitásokról vagy a kommunista diktatúra alatti kényszerű asszimilációról” – fogalmazott.

Hozzátette, a társadalom a leggyakrabban az előítéletek és sztereotípiák torzító lencséjén keresztül tekint a romákra, és nem ad nekik esélyt arra, hogy megmutassák a bennük rejlő lehetőségeket. „Erkölcsi kötelességünk orvosolni ezeket az igazságtalanságokat, hangsúlyozni a romák értékes hozzájárulását a nagy nemzeti projektekhez, népszerűsíteni gazdag kulturális örökségüket és identitásukat, és őszintén felvállalni a múlt hibáit” – nyomatékosította a kormányfő.

Leszögezte továbbá, a romák történelmét és kultúráját bemutató múzeum – amelynek létrehozását feltételek nélkül támogatja – „a diszkrimináció elleni erőteljes eszköz, a múlt és az állam felelőssége felvállalásának tanúbizonysága”.

Nicolae Ciucă rámutatott, romaintegrációs stratégiájával a kormány elsődleges célja az ehhez a kisebbséghez tartozók életminőségének javítása.

„Románia mélyen elkötelezett az európai értékek és elvek mellett, az országban élő valamennyi nemzeti kisebbségnek joga van etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásának megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezésre juttatásához. Kötelességünk megvédeni ezt a jogot, küzdeni a gyűlölet mindenfajta megnyilvánulása ellen, biztosítani az etnikumok közötti párbeszédet” – fogalmazott a kormányfő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!