Kisebb incidens alakult ki a marosvásárhelyi gazdatüntetésen – csak utólag engedélyezték, hogy felvonuljanak a városban

2023. április 7. – 15:41

Kisebb incidens alakult ki a marosvásárhelyi gazdatüntetésen – csak utólag engedélyezték, hogy felvonuljanak a városban
A tüntetők felvonulnak a Rózsák terén – Fotó: Olvasónk / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebb összetűzés alakult ki Marosvásárhelyen az országos gazdatüntetés résztvevői és a helyi csendőrség között, amikor előbbiek át akarták törni a csendőrségi kordont, írja az Agerpres. Az incidens nem torkollt agresszióba és senki sem sérült meg – közölték még.

Arról, hogy Marosvásárhelyen nem volt egészen zökkenőmentes a gazdák tiltakozási akciója, már Soós Zoltán polgármester Facebook-bejegyzéséből is sejteni lehetett. Az elöljáró kifejtette: „(…)A városháza nem adott engedélyt a traktorok városba való behajtására és a forgalom teljes lezárására”. Itt hozzátette, hogy egyébként jogosnak találja a gazdák követeléseit, mert „Románia lényegesen kevesebb uniós támogatást kap, mint amekkora károkat a háború okoz, és kevesebbet mint a többi kelet-európai ország, Lengyelország vagy Bulgária”.

A csendőrség közleménye szerint a tüntetés egyik résztvevője a traktorával át akart hajtani az ellenkező irányú sávba, ezért a rendfenntartók megállították. Ekkor történt, hogy többen át akarták törni a csendőrségi kordont.

A csendőrség ekkor felszólította a több mint 200 traktorral a közlekedő tüntetőket, hogy ne blokkolják le a közlekedést és tartsák tiszteletben a közúti szabályokat.

Az incidens az Agerpres szerint pénteken délelőtt 10 óra 30 perckor történt, amikor a gazdák a sportcsarnokhoz közel eső körforgalomat blokkolták.

A hatóság közlése szerint előzőleg csak gyalogos tüntetésre adtak engedályt a prefektusi hivatal előtti térre, a traktorokat pedig két elkülönített helyen kellett volna tartsák a tiltakozók. A gazdák nyomására végül megengedték, hogy a traktorokkal a belvárosban is felvonuljanak.

A Transtelexnek nyilatkozó helyi lakos szerint a gazdák végül a teljes központi teret „elfoglalták”, több tucat traktor zárta el a főbb utakat.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, országszerte tartanak tiltakozó akciót a mezőgazdasági szereplők, mert Románia agrár-élelmiszeripari ágazata sokkal kevesebb uniós támogatást kapott más kelet-európai országokhoz képest az ukrajnai háború miatt jelentkező problémák és súlyos egyensúlyzavarok kiküszöbölésére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!