Kiskorú lányoknak fizetett szexért, letartóztatták Dan Diaconescu volt médiagurut

2023. április 7. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség házkutatást tartott az otthonában és bevitte kihallgatásra Dan Diaconescu volt médiagurut, az OTV egykori tulajdonosát, aki egy kiskorú ikerpárral folytatott szexuális kapcsolatot és egy szintén kiskorú lánynak azért akart fizetni, hogy elvehesse szüzességét.

A sajtóértesülések szerint Diaconescu 2020 és 2021 között rendszeresen fizetett egy kiskorú lánynak a szexuális együttlétért, holott tisztában volt azzal, hogy a fiatal mindössze 15 éves. Ezt követően a kiskorú ikertestvérével is szexuális kapcsolatot létesített, és megkérte a testvérpárt, hogy találjanak számára egy szűz lányt.

Hatósági források szerint az ikrek átverték Diaconescut, meggyőzték, hogy van egy barátnőjük, aki teljesíti a kritériumokat, azonban a találkozón lefilmezték, majd megzsarolták az egykori tévést, hogy ha nem fizet nekik, akkor nyilvánosságra hozzák a terhelő felvételeket.

Diaconescu 1990-től dolgozott a romániai médiában, több sajtóorgánumnál való vezetői pozíciók betöltése után saját tévécsatornát alapított. Az OTV a Dan Diaconescu Direct című műsorral vált híressé, majd az Elodia című sorozattal, amely 2008-2009-ben zajlott. A valóságshow arról szólt, hogy az azonos nevű ügyvédnőt, aki egy állítólagos gyilkosság áldozata volt, de holttestét nem sikerült megtalálni, Dan Diaconescu próbálta felkutatni, miután a rendőrség lezártnak nyilvánította az ügyet.

Az országos népszerűséget felhasználva a médiaguru 2010-ben megalapította a Dan Diaconescu Néppártot, amellyel részt vett a 2012-es helyhatósági választásokon: 21 szenátort és 47 képviselőt juttatott be a parlamentbe. Alig két év múlva azonban 2014 júniusában őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyészség zsarolás gyanújával. Diaconescut azzal vádolták, hogy pénzt kért egy erdélyi község polgármesterétől cserébe azért, hogy nem tett közzé kompromittáló adatokat. Az aradi Zaránd község polgármesterétől, Ion Moțtól 200 ezer eurót követelt. A fenyegetések nyomására Moț 30.000 eurót és 42.000 lejt adott át egy közvetítőnek. Végül 2015-ben zsarolás miatt jogerősen 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Diaconescut, aki büntetéséből közel 3 évet töltött le. 200 napot a börtönben végzett munkájáért töröltek, további 150 napot pedig öt könyv megírása miatt.

Szabadulása után Diaconescut 2025. március 4-ig eltiltották minden sajtóval kapcsolatos tevékenységtől.

Jelenleg a jobboldali populista és nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség holdudvarába tartozik. A pártvezető George Simion esküvőjén ő volt a vőlegény násznagya, ami közeli baráti kapcsolatukat támasztja alá.

A román sajtó azt feltételezi, hogy a médiamogul letartóztatása valójában egy, az AUR ellen irányuló lépése volt az aktuális kormánypártoknak, ugyanis a legutóbbi felmérések szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség túlságosan megközelítette támogatottságban a Nemzeti Liberális Pártot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!