Több mint 10 éve sínylődött láncra verve a baróti áldozat

2023. április 6. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

A sepsiszentgyörgyi ügyészség szerint a láncra kötött 28 éves baróti nőt már évek óta, 2012-től kezdődően folyamatosan fogságban tartották szülei. A helyszínen vizsgálódó rendőrök a ház egyik kulcsra zárt szobájában találták meg a 28 éves nőt, akinek bokájához kötözték az alig 80-100 centiméteres lánc egyik végét, a másikat pedig egy nehéz szekrényhez. Az áldozatnak alig egyméternyi mozgáslehetősége volt, ráadásul a rendőrségi források szerint a súlyos szellemi fogyatékkal élő nőt több mint 10 éve tartják ilyen körülmények között a szülei.

A hatóságok jogellenes fogva tartás miatt április 4-én 24 órára őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték a házaspárt. A kihallgatáson a szülők azzal védekeztek, hogy a mentális betegséggel küzdő lányuk védelmében folyamodtak ilyen eljáráshoz, azért kötözték meg, hogy ne essen baja, például ne égesse meg magát, ha hozzáér a lakás fűtéséhez használt kályhához. A hatóságok kórházba szállították az áldozatot orvosi vizsgálatra. A sajtót arról tájékoztatták, hogy kiemelik családja köréből és egy ellátó központban helyezik el, ahol megfelelő ellátásban és felügyeletben fog részesülni.

Az ügyről beszámoló Spotmedia szerint az 55 éves apát, A.M-et, aki hivatalosan a mentális betegséggel küzdő nő személyes gondozójának volt kinevezve és az 58 éves anyját A.L.L-t, aki bűntárs volt, 30 napos előzetes letartóztatásba helyezik. A gyanúsítottak ellen törvénytelen fogvatartás vádjával indítottak bűnvádi eljárást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!