Több mint 10 éve sínylődött láncra verve a baróti áldozat

2023. április 6. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

A sepsiszentgyörgyi ügyészség szerint a láncra kötött 28 éves baróti nőt már évek óta, 2012-től kezdődően folyamatosan fogságban tartották szülei. A helyszínen vizsgálódó rendőrök a ház egyik kulcsra zárt szobájában találták meg a 28 éves nőt, akinek bokájához kötözték az alig 80-100 centiméteres lánc egyik végét, a másikat pedig egy nehéz szekrényhez. Az áldozatnak alig egyméternyi mozgáslehetősége volt, ráadásul a rendőrségi források szerint a súlyos szellemi fogyatékkal élő nőt több mint 10 éve tartják ilyen körülmények között a szülei.

A hatóságok jogellenes fogva tartás miatt április 4-én 24 órára őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték a házaspárt. A kihallgatáson a szülők azzal védekeztek, hogy a mentális betegséggel küzdő lányuk védelmében folyamodtak ilyen eljáráshoz, azért kötözték meg, hogy ne essen baja, például ne égesse meg magát, ha hozzáér a lakás fűtéséhez használt kályhához. A hatóságok kórházba szállították az áldozatot orvosi vizsgálatra. A sajtót arról tájékoztatták, hogy kiemelik családja köréből és egy ellátó központban helyezik el, ahol megfelelő ellátásban és felügyeletben fog részesülni.

Az ügyről beszámoló Spotmedia szerint az 55 éves apát, A.M-et, aki hivatalosan a mentális betegséggel küzdő nő személyes gondozójának volt kinevezve és az 58 éves anyját A.L.L-t, aki bűntárs volt, 30 napos előzetes letartóztatásba helyezik. A gyanúsítottak ellen törvénytelen fogvatartás vádjával indítottak bűnvádi eljárást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!