Közeledik a kormányváltás, a liberálisok mentenék a menthetőt és összevont választásokat emlegetnek

2023. április 6. – 18:45

Közeledik a kormányváltás, a liberálisok mentenék a menthetőt és összevont választásokat emlegetnek
A PNL sajtótájékoztatója 2023. ápr. 6-án – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A liberálisok a 2024-es helyhatósági és parlamenti választások összevonását szorgalmaznák, de sem a szociáldemokrata koalíciós partner, sem az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség nem díjazza a javaslatot, amelyre maga a liberális pártelnök Nicolae Ciucă tett a nap folyamán halvány utalásokat.

A kormányváltás közeledtével sokasodnak a feszültségek a liberális párton belül. Ennek több oka is van: egyre inkább veszítenek a népszerűségből, és a 2024-es választásoknak úgy kell nekifutniuk, hogy a szociáldemokraták osztják a kártyákat.

A legutóbbi felmérések szerint a PNL-t lassan utoléri az AUR, és ha a tendencia folytatódik, akkor 2024-ig már a jobbszélső ellenzéki formáció lesz a második legnagyobb politikai erő az országban. A felmérés szerint a liberálisok 21%-on állnak, míg a PSD 30% alá esett. Az AUR egyelőre 17%-os támogatottságot élvez, az USR – 12%-t. Az összevont választásokkal azt próbálnák kivédeni a jelenleg kormány- és államfői tisztséget is magukénak tudó PNL-sek, hogy további százalékokat veszítsenek, azonban nem úgy tűnik, hogy politikai partnereik hajlandóságot mutatnának ennek a forgatókönyvnek az elfogadására. Hogy miért volna hasznos az összevont választás, maga Dan Motreanu fogalmazta meg, azon az informális találkozón, ahova meghívták a liberális párt területi vezetőit is. A szerdai megbeszélés a párt állandó politikai bizottságának csütörtöki ülését előzte meg, azonban egyik találkozó sem volt feszültségmentes.

„A vidéki polgármesterek a párt motorjai, és nekünk támogatnunk kell őket. Célzott politikára van szükségünk a nagyvárosok magasan képzett lakossága számára. A PNL 20 százalék körül stabilizálódott, de van potenciálja a növekedésre” – mondta Dan Motreanu a források szerint kollégáinak. A PNL vezetői ezen a találkozón többek között a kormányváltásról és a PSD-vel folytatott tárgyalásokról, de a párton belüli problémákról is vitatkoztak.

A liberálisok csütörtöki vezetőségi ülése utáni sajtótájékoztatón Nicolae Ciucă szóba hozta az összevont választások témáját. Az Agerpres beszámolója szerint a pártelnök-miniszterelnök elmondta, 2024-ben négyszer is urnák elé kell hívni a szavazókat, ami az eddigi tapasztalatok alapján jelentősen megterheli a helyi és a központi közigazgatást. Hozzátette, hogy a PNL felmérései szerint a választások számának csökkentését a lakosság is támogatja. Ennek egyik módja a helyhatósági és parlamenti választások összevonása.

Ciucă közlése szerint a PNL jogi szakértői meg fogják vizsgálni, hogyan lehet ezt törvényes keretek között megvalósítani. „Ha van jogi lehetőség a választások számának csökkentésére, akkor javasolni fogjuk a megvitatását a koalícióban is, és reméljük, hogy találunk megoldást. Ha nem sikerül megoldást találni, akkor négyszer fogunk választásokat tartani” – mondta a kormányfő.

Kérdésre válaszolva elmondta, több forgatókönyv is létezik a helyhatósági és parlamenti választások összevonására, mindegyiket elemezni fogják, és a legkönnyebben megvalósíthatót ültetik majd gyakorlatba.

Ciolacu hallani sem akar az összevont választásokról, az USR dettó

Alig ismertette az összevont választásokról az elképzelését a sajtóval a miniszterelnök, az újságírók azonnal reagáltatták a szociáldemokrata pártvezért a hírre. Marcel Ciolacu kijelentette, nem hiszi, hogy a jövő évi választások összevonásának kérdése jelenleg prioritást jelentene a romániaiak számára, és majd ebben a kérdésben is megszületik a politikai döntés, a megfelelő időben, a törvényes keretek figyelembevételével.

A Buzău megyei látogatáson tartózkodó Ciolacu szerint ennél sok más fontosabb téma is van most, ami a lakosságot érdekli, például az élelmiszerárak mérséklése. A választások összevonásának kérdésével is fognak majd foglalkozni, a megfelelő időben – szögezte le.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke, Cătălin Drulă szerint a Nemzeti Liberális Párt megfeledkezett a demokráciáról, a jövő évi helyhatósági és parlamenti választások összevonására tett javaslata arra utal, hogy »foggal-körömmel kapaszkodik a hatalomba«. Drulă leszögezte, a javaslat nevetséges, és véleménye szerint a liberálisok nagyon jól tudják, hogy alkotmányellenes is.

„Egyszerre alkotmányellenes és abnormális a javaslat, hogy ugyanakkor válasszuk meg a polgármestereket, a helyi és megyei tanácsokat és a parlamenti képviselőket is. Őrültség lenne egyszerre hat szavazólapot adni a polgároknak” – idézi Drulát az USR közleménye.

Az ellenzéki párt elnöke nyomatékosította azonban, hogy az USR felkészült a jövő évi választásokra, forgatókönyvtől függetlenül.

„Romániának elege van belőlük, távozniuk kell a kormány éléről. Az ilyen javaslatokkal csak azt bizonyítják, hogy nem törődnek a demokráciával, csak a saját bankszámláikkal” – fogalmazott Cătălin Drulă, aki szerint a PNL a PSD »szolgálója« lett.

Liberális vezetők: A PSD pincérei lettünk

A PNL állandó politikai bizottságának ülése nem volt feszültségmentes, számol be sajtóértesülésekre hivatkozva a Digi 24. A leghangosabb pártvezetők Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Vasile Blaga, Emil Boc vagy Gheorghe Falcă voltak – mondták el a találkozón részt vevő források. „Bolojant és Blagát még soha nem láttam ilyen hangosnak, Boc kiegyensúlyozottabb volt. Falcă is támadta Ciucăt, de kevésbé, mint a többiek” – érzékeltették a Digi 24 számára a Vila Lac beli találkozó heves, robbanékony légkörét.

Blaga szemrehányást tett volna minisztertársainak, hogy ismeretlenek, munkájuk, személyük, kormányzati tevékenységük teljesen homályban marad a polgárok számára. „Ismertebbek az oszlopok, mint néhány miniszterünk” – vetette szemükre Blaga. „Mi lettünk a PSD pincérei” – mondta a képviselő a kormánykoalícióban kialakult helyzetre utalva.

Ilie Bolojan felszólította a PNL-t, hogy a párt javasoljon reformokat a kulcsfontosságú területeken „liberális lenyomattal”, és mutassa meg az embereknek, hogy valóban kormányon van, Raluca Turcan pedig a hivatali visszaélési küszöbről szóló közleményt bírálta. „A PNL vezetőségének kevés tagja bízik abban, hogy képesek vagyunk megfelelő döntéseket hozni” – jelentette ki Turcan, hozzátéve, hogy a PSD „tisztességtelenül viselkedik”, és hogy a rotáció után „még az erő látszatát sem tudjuk majd kelteni, hiszen nem lesz többé miniszterelnökünk”.

„Úgy viselkedünk, mint egy térdre rogyott, félénk, saját prioritásainkat követni képtelen párt” – mondta Turcan a kollégáknak.

A Vila Lacban tartott megbeszélésen a kormányváltásról is szó esett, a liberálisok szerint a koalíciós protokollt tiszteletben kell tartani. Nicolae Ciucă azt mondta a kollégáknak, hogy a PNL-nek politikai és közigazgatási stabilitást kell biztosítania, de „nem fogadjuk el, hogy mindenáron kormányon maradjunk”. A Vila Lacban tartott megbeszéléseken jelen volt a PNL első alelnöke, Bogdan Rareș is, aki magát javasolta miniszterelnök-helyettesnek és közlekedési miniszternek – mondták a források.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!