Hivatali visszaélés miatt vádat emeltek Kolozs megye volt rendőrparancsnoka ellen

2023. április 6. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság volt vezetője, Mircea-Ion Rus ellen, tudósít az Agerpres.

A DNA csütörtöki közleménye szerint 2018. július 28-án a vádlott a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság vezetőjeként a törvényt megsértve nyomást gyakorolt három beosztottjára, hogy ne bírságoljanak meg egy gépjárművezetőt a sebességhatár túllépése és a záróvonal átlépésével történő előzés miatt. Mivel azonban a három rendőr nem engedett a nyomásnak, és megbüntette az illető sofőrt, a rendőrparancsnok utasította a belbiztonsági osztályt, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a három rendőr ellen. A büntetőpert a Kolozs megyei törvényszék tárgyalja, Mircea Ion Rus szabadlábon védekezhet.

A volt rendőrparancsnok ellen nemcsak ebben az ügyben folyik eljárás. Az országos rendőr-főkapitányság 2022 szeptemberében mentette fel a volt vezetőt tisztségéből, a rendőrök jogállására vonatkozó 2002/360-as törvény alapján. Majd hivatali visszaélés gyanújával október 20-án őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség és hatósági felügyelet alá helyezték. A DNA akkori közleménye szerint 2021 május-júniusában Mircea-Ion Rus Kolozs megyei rendőr-főkapitányaként a törvényi előírások megszegésével elrendelte Marton Elek megbízással történő kinevezését a dési rendőrség élére. Ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás indult Daniel-Sorin Graur rendőrfőbiztos, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság vezetőhelyettese, valamint Ioana-Paula Bob rendőrfőbiztos, a megyei rendőrség humánerőforrás-osztályának vezetője ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt.A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!