Hivatali visszaélés miatt vádat emeltek Kolozs megye volt rendőrparancsnoka ellen

2023. április 6. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság volt vezetője, Mircea-Ion Rus ellen, tudósít az Agerpres.

A DNA csütörtöki közleménye szerint 2018. július 28-án a vádlott a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság vezetőjeként a törvényt megsértve nyomást gyakorolt három beosztottjára, hogy ne bírságoljanak meg egy gépjárművezetőt a sebességhatár túllépése és a záróvonal átlépésével történő előzés miatt. Mivel azonban a három rendőr nem engedett a nyomásnak, és megbüntette az illető sofőrt, a rendőrparancsnok utasította a belbiztonsági osztályt, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a három rendőr ellen. A büntetőpert a Kolozs megyei törvényszék tárgyalja, Mircea Ion Rus szabadlábon védekezhet.

A volt rendőrparancsnok ellen nemcsak ebben az ügyben folyik eljárás. Az országos rendőr-főkapitányság 2022 szeptemberében mentette fel a volt vezetőt tisztségéből, a rendőrök jogállására vonatkozó 2002/360-as törvény alapján. Majd hivatali visszaélés gyanújával október 20-án őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség és hatósági felügyelet alá helyezték. A DNA akkori közleménye szerint 2021 május-júniusában Mircea-Ion Rus Kolozs megyei rendőr-főkapitányaként a törvényi előírások megszegésével elrendelte Marton Elek megbízással történő kinevezését a dési rendőrség élére. Ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás indult Daniel-Sorin Graur rendőrfőbiztos, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság vezetőhelyettese, valamint Ioana-Paula Bob rendőrfőbiztos, a megyei rendőrség humánerőforrás-osztályának vezetője ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt.



Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!