Kelemen Hunor szerint küszöbérték kell a hivatali visszaélés esetében és a különnyugdíjak kérdését is tisztázni kell

2023. április 5. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Euronews kedd esti műsorának Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke volt a meghívottja. Az aktuálpolitikai kérdések közül a két legégetőbbet szegezték neki: mi lesz a nyugdíjreformmal, illetve a hivatali visszaélésről szóló Btk. módosítással. Mindkét ügyben sakk-matt helyzetbe került ugyanis a koalíció, mert ha tiszta vizet öntenek a pohárba, és elfogadják az Európai Bizottság által javasolt módosításokat, akkor a saját pártjukon belül tör ki az elégedetlenség, mert a rendszer kivételezettjeinek csökkenne a különnyugdíjuk, illetve a korrupciós perekben érintett politikusok járnak rosszul. Azonban, ha a reformok nem történnek meg, akkor máris borítékolható, hogy 700 millió eurót veszít csak első körben Románia az európai helyreállítási alapokból.

Hivatali visszaélés: küszöbértéknek lennie kell, mert ha nem az alkotmánybíróság ismét elkaszálja a jogszabályt

Kelemen Hunor kedden a Euronewsnak elmondta, hogy a múlt héten a kormánypártok három vezetője közül senki sem javasolt a hivatali visszaélésre vonatkozó küszöbértéket, mivel ez az igazságügyi minisztérium szakembereinek hatáskörébe tartozik. De aztán megszületett egy 250 ezer lejes értékről szóló előterjesztés, amelyet, miután a szenátusban megszavazták, újabb ajánlatok követtek, 9 ezer és 6 ezer lejes értékeket említve, de kedden a képviselőház jogi bizottságában végül minden küszöbértéket elvetettek.

„Az alkotmánybíróság azt mondta, észszerű küszöbnek kell lennie, 2017-2018-ban a minimálbérhez kapcsolódó küszöböt vezettek be, erre a bíróság úgy reagált, hogy ez nevetségesen alacsony. Felmerült a kérdés, hogy hol lehet az a jogos határ, amely észszerű és elfogadható. Nehéz viszonyítási pontot találni az EU-ban, mert vannak országok, ahol nincs küszöbérték, vannak országok, ahol jelképes küszöbérték van, és vannak országok, ahol magasra helyezték ezt a határértéket. Van egy uniós irányelv, amely 2 küszöbértéket tartalmaz, egyet a természetes és egyet a jogi személyekre vonatkozóan, de ezek hatalmasak” – jelentette ki a Euronewsnak Kelemen. Elmondta, a koalíció úgy döntött, hogy az igazságügyi miniszternek kell egy javaslattal előállnia.

„Senki sem tett javaslatot küszöbértékre. Sem én, sem Ciolacu, sem Ciucă nem javasoltunk semmit, hanem azt mondtuk, megszavazhatjuk, amit az igazságügyi minisztérium szakemberei javasolnak. Hétfő délután megkaptuk a javaslatot. Kedden 250 ezer lejről szavaztunk, szerdán az igazságügyi miniszter előállt a 9000 lejes javaslattal. Majd volt egy javaslat 6000 lejre, de úgy döntöttünk, hogy az igazságügyi miniszter múlt heti javaslatát fogadjuk el. Két és fél óra múlva tudtuk meg, hogy mindent töröltek.

Ez a következetesség hiánya. Nem fogja kiállni az alkotmányosság próbáját, ha az ellenzék megtámadja a jogszabályt az Alkotmánybíróságon. Az USR egyedül nem támadhatja meg, de az AUR-ral összefoghat – vélte Kelemen.

Kifejtette, a büntetőperek során lehetnek majd olyan érintettek, akik az alkotmánybíróság elé utalják az ügyet, mert ha az azt rendelte el, hogy küszöbnek kell lennie, akkor most már semmiképpen nem mondhatják azt, hogy eltekintenek ettől.

„Ha meg akarjuk erősíteni az államot és az állami intézményeket, akkor az alkotmánybíróság döntéseit tiszteletben kell tartani, akár tetszik, akár nem. A populizmus és a demagógia nagyon káros a demokrácia egészségére” – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen egy szimbolikus küszöböt vezetne be, amely tiszteletben tartja az alkotmánybírósági határozatot: „Én ebben a pillanatban egy szimbolikus küszöböt vezetnék be. (...) Valahol egy átlagbér szintjén, 3000 lej körül. Szerintem ez ugyanolyan igazságos lenne, mint a 3 minimálbér, de alacsonyabb lenne, és felette lenne annak a küszöbnek, amit az alkotmánybíróság szerint nem elfogadható” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Fotó: Gönczy Tamás / Kelemen Hunor Facebook-oldala
Fotó: Gönczy Tamás / Kelemen Hunor Facebook-oldala

A különnyugdíjak problémájának meg nem oldása a PNRR pénzek elvesztését jelenti

De azt is, hogy a kormányt a lakosság haragja fogja sújtani, a megoldást pedig a reggeltől estig tartó viták és tárgyalások jelentik, fejtette ki véleményét erről a kérdésről is a Euronews műsorában az RMDSZ-es politikus.

„Elvesztünk 700 millió eurót, ráadásul a probléma megmarad, és csak meg kell oldanunk. Ha a PNRR-be betettük mérföldkőként, ha ez a határidő, akkor a határidő lejártáig megoldást kell találnunk.

Ez egy rendkívül bonyolult és igazságtalan helyzet, de ide vezetett minket a 12 év demagógiája és populizmusa. A lakosság 80%-a nem a speciális nyugdíjak korrekcióját, hanem eltörlését akarja”

– mondta Kelemen Hunor. Hozzátette, hogy patthelyzet van, mert a magisztrátusok nem fogadják el az EB 45%-os javaslatát, a katonaság pedig a jövőre nézve talán elfogadja, ha tudja, hogy melyek a lépések.

„Jelenleg nem lehet közös nevezőt találni. A legnagyobb veszély az, hogy a pénzt is elveszítjük, politikailag pedig ott van az emberek haragja is, hogy nem oldottuk meg azt, amit 10-12 éven át mindannyian ígértek, amikor ellenzékben voltak.

Szerintem ezt meg kell beszélni, tárgyalni kell reggeltől estig minden érintettel, és megoldást kell találni, és mindenkinek engednie kell valamennyit, különben nem fog működni, nem lehet megoldani” – mondta Kelemen, hozzátéve, hogy a kormánykoalícióban arról tárgyaltak, tiszteletben tartják a PNRR mérföldköveit és határidejét, és nem merült fel opcióként a nyugdíjreform elhalasztásának lehetősége.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!