Öt évvel a nyomozás megkezdése után bíróság elé állítják Liviu Dragneát a Tel Drum-ügyben

2022. október 17. – 17:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Liviu Dragnea ellen a Tel Drum-ügyben, írja az Agerpres.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori elnökének szervezett bűnözői csoport létrehozása, hivatali visszaélés, valamint európai uniós alapok jogtalan megszerzése céljából hamis, pontatlan vagy hiányos dokumentumok felhasználására való felbujtás vádjával kell bíróság elé állnia.

A vádhatóság szerint a bűncselekményeket a politikus Teleorman megyei tanácselnöki minőségében követte el.

Az ügynek számos további vádlottja van: a Teleorman megyei tanács tisztviselői, a Tel Drum vállalat képviselői, cégvezetők és maga a Tel Drum vállalat is.

A vád szerint Liviu Dragnea a Teleorman megyei önkormányzat elnökeként bűnözői csoportot hozott létre a fent említettekkel, amely 2001 és 2017 között működött. A bűnözői csoport jelentős összegekre tett szert hazai és európai projektekből hivatali visszaélés, európai alapok elcsalása, adócsalás és nem nyilvános információk jogtalan felhasználása révén.

A bűnözői csoport tevékenysége által a román állam 31.343.799 lejjel, az EU 62.482.442 lejnyi összeggel károsult. Ezen kívül a Tel Drum kivonta magát 1.229.388 lejnyi áfa és nyereségadó befizetésének kötelezettsége alól – állítják az ügyészek.

A fejlesztési minisztérium és a pénzügyminisztérium polgári félként csatlakozott a perhez. Az ügyet a bukaresti törvényszék tárgyalja.

Liviu Dragnea 2017-ben, amikor megkezdődött a DNA nyomozása – Fotó: Alexandru Dobre / AFP
Liviu Dragnea 2017-ben, amikor megkezdődött a DNA nyomozása – Fotó: Alexandru Dobre / AFP

A PSD korábbi elnökének ez már a harmadik bírósági ügye. Először 2016-ban ítélték el, két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. A bírósági ítélet szerint csalásra bujtotta fel a választási bizottság tagjait, hogy minél nagyobb részvételi arányt mutassanak ki, és így érvényes lehessen a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szervezett referendum.

Másodszor 2019 májusában ítélték el, 3 év és 6 hónap börtönbüntetést kapott Teleorman megyei fiktív alkalmazások ügyében. Ebből több mint két és fél év elteltével feltételesen került szabadlábra 2021 júliusában. Ebben a korrupciós perben Dragneát hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolták, mert 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei önkormányzat költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem az önkormányzatnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!