Újabb gyorsforgalmi út fogja összekötni Magyarországot Romániával

2023. április 4. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapest-Békéscsaba gyorsforgalmi utat meghosszabbítják az országhatárig, és összekötik a Nagyváradot Araddal összekötő úttal, erről írt alá megállapodást kedden Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Bukarestben. A Szalonta-Békéscsaba (Méhkerék) gyorsforgalmi út romániai szakasza a tervek szerint 2026-ra készülhet el, adta hírül a Stiripesurse.

„Megállapodás született arról, hogy 2030-ban átadásra kerül a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolat is Magyarország és Románia között” – jelentette be Szijjártó Péter. Elmondta, a korábbi célkitűzéseik alapján öt évente újabb gyorsforgalmi útkapcsolatot adnak át a két ország között.

„Ez sikerült 2015-ben és 2020-ban is. Illetve előkészítés alatt van a 2025-ös siker is, amikorra összekötik a felek a magyarországi M3-as autópályát a Szatmárnémeti körüli gyorsforgalmi úthálózattal” – sorolta. „Ma már a 2030-as sikert biztosítottuk, hiszen megállapodtunk a negyedik gyorsforgalmi összeköttetésünkről is” – közölte.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter elmondta, 9,8 kilométeres lesz a Nagyszalontától a határig vezető szakasz, és a Bihar, illetve az Arad megyei önkormányzat feladata lesz a kivitelezés, a közlekedési tárca mindössze a finanszírozást biztosítja.

Ugyanakkor a román kormány nevében köszönetet mondott Magyarországnak a schengeni csatlakozás ügyében kapott támogatásért, mondván, hogy ez a támogatás „erős volt, és ezt éreztük”.

(MTI, stiripesurse.ro)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!